*

Olli-Pekka Salminen Napapiirin vinkkelistä

Kenellä Ässä, kenellä Musta Pekka?

Perussuomalaiset valitsivat puheenjohtajakseen kiistellyn Halla-ahon. Onko Halla-aho puolueen sisällä niinkään kiistelty jos hän kerää ylivoimaisen äänivyöryn - ei - ainakaan saamansa tuen osalta. Sen sijaan vihulaispuolueissa on nousseet jo karvat siinä määrin pystyyn valintatiedon tultua, etteivät karvat kesähelteenkään avittamana meinaa laskeutua. Oppositiossa sen sijaan hierotaan käsiä yhteen ja odotetaan tilanteen eskaloituvan hallituskriisiksi ja että hallituksen ovet aukeavat ja jos eivät aukea, toive ennen aikaisista eduskuntavaaleista elää. 

Isossa kuvassa kysymys on siitä, kumpi ehtii ensiksi hajota, hallitus vai Perussuomalaiset vai hajoaako kumpikaan, sittenkään? On syytä muistaa, että Perussuomalainen puolue ei ole syntynyt tyhjästä. Jostakin ja joidenkin puolueiden aikaisemmista äänestäjistä kannatus on tullut - heilläkin on pohjimmiltaan jonkinlainen poliittinen synnyinkoti. Nukkuvien äänestäjien kannatuksesta ei siis ole kysymys. Nyt puolueen puheenjohtajan valinnan myötä osa pohtinee kotiin paluuta? 

Kenen laariin kotiin paluu sataa? Sateen merkitys on siinä määrin marginaalinen, etteivät muut puolueet pääse aiheella ilakoimaan, sillä kotiinpalajia on eri kulmakunnista. Tästä johtuen Keskustapuolue ja Kokoomus joutuvat pohtimaan sitä, ottaako riskin hallituksen hajottamiseksi mikäli Hallla-ahon joukot eivät lähde hallituksesta vapaaehtoisesti.

Mikäli näin käy, tilanne ei Keskustan ja Kokoomuksen leireissä ainakaan helpotu. Tällöin he joutuvat etsimään apureita oppositiosta jolta ei ole hurraa huutoja sote- ja maakuntauudistusten ja valinnanvapauden osalta ylenpalttisesti kuulunut. Ohuen ohut hallitusenemmistö pienpuolueilla koottuna on ohuen ohut oljenkorsi joka heiluu jo syntyvaiheessaan ja on jo lähtökohtaisesti notkahtamispisteessä. Tähän hentoiseen oljenkorteen Keskusta ja Kokoomus eivät tartu sillä sote- ja maakuntauudistuksen ja valinnanvapauden kaatumisen riski on siinä määrin suuri, että Perussuomalaiset tulee pitää hallituksessa kynsin hampain. 

Keskusta ja Kokoomus joutuvat puremaan vielä kaksi vuotta hampaitaan yhteen ja nielemään Perussuomalaisten henkilövalinnat. Käytännössä Ässä on vain Perussuomalaisten hihassa. Keskustan ja Kokoomuksen hihoissa on vain Mustat Pekat. Nähtäväksi siis jää, kumpi pitää pelissä kovemman pokerin, vai lasketaanko kortit vihreälle veralle konsensuksen ja kompromissin hengissä jolloin ei ainakaan pahasti takkiin tule ja pöydästä on jotakin itsellekin kahmaistavaa toisin kun pöytä voisi olla typötyhjä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset