*

Olli-Pekka Salminen Riippumatonta näkökulmaa

Kokoomus ja Keskusta sillassa

Päivä on ollut poliittisesti mielenkiintoinen. 

Medioissa ja illan A-studiossa oli mielenkiintoinen asetelma siltä osin, että ensin Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Sipilä luki ehdot hallitukseen pääsylle ja Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo peesasi. 

On mielenkiintoista, ettei media ja em. puolueet ole havainneet sitä tosiasiaa, että Keskusta ja Kokoomus ovat tosiasiallisesti hallituskeskusteluissa altavastaajana, etenkin kun Perussuomalaisille on näytetty ovea. Tosiasia on se, että Kokoomus ja Keskusta ovat pahassa sillassa, sillä puolueet ovat alisteisia opposition ja etenkin RKP:n ja KD:n ratkaisuille. 

Käytännössä sen jälkeen jos/kun Sipilä käy presidentin puheilla ja ilmoittaa hallituksen eronpyynnön, avaimet ovat oppositiolla eikä Keskustalla ja Kokoomuksella. Illan A-studiossa Sipilä ja Orpo luettelivat ehtoja hallitukseen pääsylle, mutta tosiasiahan on se, ettei heillä ole minkäänlaisia edellytyksiä altavastaajina luoda ehtoja - päinvastoin ehtoja voi luoda oppositio.

Mikäli oppisitio yhteisessä rintamassa päättää heivata Keskustan ja Kokoomuksen oppositioon, se ei edellytä edes uusia vaaleja vaan sitä, että Sipilä käy kahvilla Niinistön luona. Sen kahvihetken jälkeen peli on täysin auki. Oppositiojohtajat ovat hokeneet uusien vaalien nimeen, mutta sellaista ei edes tarvita Sipilän ja Niinistön kahvihetken jälkeen. 

Kokoomuksella ja Keskustalla on kädessä vain musta pekka ja oppositiolla ässä. Eri asia sitten on, onko RKP:lla ja KD:lla minkä asteinen kiima hallitukseen, jää nähtäväksi. RKP ja KD ovat vaa´ankieliasemassa ja mitattavaksi tulee, minkä verran kahden vuoden aikana oppositiosta arvosteltu sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapaus painaa, vai onko tärkeämpää päästä saksalaismerkkisten mustien autojen takapenkille ja miten nopeasti takki käännähtää? 

Painitermein sillasta on yleensä vaikea nousta. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Tuo logiikkka ei toimi.
Niinkuin BZ sanoi, suomalaisella politikolla ei ole selkärankaa, vain paksu nahka. Sen turvin sillasta pääsy on kakkupala :)

Toimituksen poiminnat