*

Olli-Pekka Salminen Riippumatonta näkökulmaa

Keskusta ja Kokoomus välttyivät "isoäidin myynniltä"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallituskriisi on peruttu. Sipilä kertoo käyneensä läpi asian valtiosääntöoikeudellisen puolen, ja hallituksen eroa ei hänen mukaansa tarvita. Hallitus jatkaa nykyisillä ministereillä. Sipilä aikoo keskustella keskustan eduskuntaryhmän ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa ja suositella, että yhteistyötä jatketaan Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa. (IL). 

Keskustan ja Kokoomuksen ratkaisua hajonneessakaan Perussuomalaisten tilanteessa ei ole ihmetteleminen. Mikäli pelissä ei olisi olleet puolueille elintärkeät, vuosisadan uudistukset, sote,- maakunta- ja valinnanvapauslait, Perussuomalaisten Uusi vaihtoehtoryhmälle olisi naurettu ja kintaalla viitattu. Puolueet halusivat 106 prosenttisesti (oletettava uusi hallitusenemmistö) varmistaa että uudistukset menevät maaliin. 

Keskusta ja Kokoomus eivät halunneet vaarantaa uudistusten läpimenoa silläkään hinnalla, että hallitukseen olisivat nousseet porvaripuolueet RKP ja KD. Ohuen ohut 101 edustajan "elämän lanka" olisi saattanut kaataa megauudistukset lillukanvarsikysymykseen, Vaasan sairaalaan, alkoholin myyntiin, ynnä muihin nyansseihin. Tätä riskiä puolueet eivät halunneet ottaa. 

Riskiä uudessa tilanteessa lieventää edellä mainitun enemmistön lisäksi myös se, että Keskusta ja Kokoomus varmistivat uudistusten läpimenon myöntämällä Uudelle vaihtoehdolle entiset ministerisalkut. Uusi vaihtoehtoryhmän n. 23-25 hengen kokoonpano on pienempi kuin alunperin Perussuomalaisten 37 edustajan kokoonpano. Mikäli normaalia matematiikkaa olisi harrastettu, Uusi vaihtoehto olisi saanut hät hätää kaksi -kolme ministeripaikkaa jotka olisivat olleet huomattavasti köykäisemmät. Huomattava on, että esimerkiksi uudelle ryhmälle jää erittäin painava ulkoministerin salkku. 

Sote-, maakunta- ja valinnanvapausuudistus oli Keskustalle ja Kokoomukselle siinä määrin iso kysymys, että edellä mainittujen seikkojen osalta ne olisivat tiukemmassa tilanteessa harkinneet jopa "isoäidin myymistä". 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Eero Mattila

Laillisuus puoli on mielenkiintoinen. Hallitusneuvotteluissa oli Perussuomalaiset eikä Uusi Vaihtoehto. Kuulostaa kaksinnaimiselta koska entisestä kumppanista ei ole erottu... mikä instanssi asettaa Uuden Vaihtoehdon ministerit ehdolle... ministerit ovat itse eronneet Perusuomalaisista.

Näillä ministereillä ei ole minkään kansan luottamusta on vain puolitorson hallituksen hyväksyntä ja presidentti oli tässä pakkosynnytyksessä kätilönä. Hyi olkoon jos tällainen ilveily on demokratiaa!

Jäsenistön tahto on ohitettu täydellisesti.

Toimituksen poiminnat