*

Olli-Pekka Salminen Napapiirin vinkkelistä

Kuka, mikä hajotti Perussuomalaiset

Viime päivät medioissa on arvuuteltu mikä johti Perussuomalaisten hajoamiseen, oliko puoluekokouksen takana "junttaporukka", oliko soini-terholaisille puoluekokoustappio siinä määrin kirvelevä, että tappiota oli vaikea niellä, ja kiinnostiko istuvia ministereitä saksalaismerkkisten autojen takapenkki? 

Kaikkea näitä.

On selvää, että Soinille ja ministeriryhmälle puoluekokouksen puheenjohtajavalinnat olivat katastrofi. Se tarkoitti sitä, että Soini etupäässä tiesi, että ote ulkoministerin salkusta herpaantuu. Salkku on ollut Soinille tärkeä ottaen huomioon, että valittavana olisi vaalivoiton jälkeen ollut astetta raskaampi valtiovarainministerin salkku.

Mutta salkustakin luopumista suurempi tappio oli se, että Soini puolueen perustajana ja pitkäaikaisena puheenjohtajana joutuisi joka tapauksessa Halla-ahon puolueessa paitsioon, eikä se vaihtoehto ollut Soinille luonnollisestikaan miellyttävä. On jopa luonnollista, että Soini joukkoineen lähti ryhmästä koska lähtö olisi joka tapauksessa ollut edessä. Ja mikä parasta, ryhmästä irtaantuminen mahdollisti myös salkkujen pitämisen.

Ratkaisu oli varsin looginen ja ymmärrettävä. Ovi olisi joka tapauksessa käynyt ja käteen ei olisi jäänyt muuta kuin seinäruusuna olo puolueen sisäisenä oppositiona. Se ei olisi ollut puolueen perustajalle kunniakas poliittinen loppu vaan totaalinen nöyryytys. Soinia on näin ollen helppo ymmärtää. Näin olisivat tehneet kaikki kyseisessä tilanteessa. 

Oliko takana ns. junttaa. On päivän selvää, että jokaisessa puolueessa, niin Perussuomalaisissakin käydään kulissien takaista valtavaistelua, vaalityötä, jopa kampitetaan, eikä puolue eroa tässä muista puolueista. Puoluekokouksen lopputulemaa ei siis ole demokratiassa kritisoiminen. Jokainen ryhmittymä tekee oman laistaan vaalityötä eri välineitä käyttäen. Puhutut facebook-ryhmät - suljetutkin - ovat tämän päivän politiikan tekoa jokaisessa puolueessa.

Perussuomalaiset eivät poikkea tältäkään osin muista puolueista. Näyttääkin siltä, että puolueen nuorisosiipi, joka facebookissa elää, oli aktiivisempi ja vanhoillinen kaarti jäi jäsenten masinoinnissa täydelliseen paitsioon. On tärkeää tiedostaa, että kun vaalit on käyty, olivat vaalit mitkä tahansa, pahin vihollinen löytyy aina omasta puolueesta, ei enää naapurista.

Hajoittiko edellä mainitut seikat puolueen. Kyllä ja ei. 

Julkisuudessakin on ollut tieto, että Keskustan ja Kokoomuksen johto oli käynyt touko-kesäkuun vaihteessa neuvotteluja asetelmasta, mikäli halla-aholaiset voittavat puoluekokouksessa. Askelmerkit oli luotu jo varhaisessa vaiheessa ja tämä plan-b oli povitaskussa pahan päivän varalle. Mikäli soini-terholaiset eivät menestyisi puoluekokouksessa, plan-b oli helposti ja nopeasti otettavissa käyttöön ja suunnitelman mukaiset lupaukset ministeripaikoista, sote- ja maakuntauudistuksen ja valinnanvapaudesta, oli kirjattu joko mustaa valkoisella tai kättä päälle. Keskusta ja Kokoomus ovat voineet luottaa Soinin sanaan hallitustaipaleen aikana ja riski liittoutua RKP:n ja KD:n kanssa oli suurempi. 

Kuka, mikä siis hajoitti puolueen. 

Puolueen hajoamisen lopullisen niitin puoluekokouksen jälkeen perussuomaisten hajoavaan arkkuun iski plan-b, Keskusta ja Kokoomus. Puolueet haistoivat jo gallupien (Terho vs. Halla-aho) perusteella tilanteen, että skenaario Terhon tappiosta on todennäköinen. Näin ollen oli nähtävissä ja odotettavissa tilanne, että puolue hajoaa kahtia, mutta se saattaa silti pysyä saman ryhmän alaisuudessa. Kun lupaus oppositioon jäävälle ryhmälle ministerisalkuista annettiin ja vakuus sote- ja maakuntauudistuksen ja valinnanvapauden läpimenosta saatiin, oli plan-b toteutettavissa. 

Keskusta ja Kokoomus hyödynsivät Perussuomalaisten puoluekokouksen tuloksen, sen jälkeisen Perussuomalaisten sisäisen hajoamisen, puolueen haavoittuneen tilan ja lopputulema on jonka me jokainen jo tiedämme. Politiikka on peliä, on vain voittajia ja häviäjiä. Politiikassa harvoin tulee tasapelejä. Varmaa tässä ceississä oli se, että häviäjä olivat Perussuomalaiset - sen molemmat siivet - ja voittajia Keskusta ja Kokoomus. 

Käytännössä Keskusta ja Kokoomus saivat eduskuntavaalejakin suuremman voiton. Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapaus ovat menossa kohti maalia, mikäli niissä ei havaita perustuslaillisia ongelmia ja mikä makeinta, eduskunnan toiseksi suurin ryhmä on hajoitettu ja vihulaisia vähemmän tulevia maakunta -ja eduskuntavaaleja silmälläpitäen. Syntynyt asetelma ei liene haitaksi muillekaan puolueille. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Sipilälle ja Orpolle ei riitä hallituksen hajottaminen vaan he pyrkivät lyömään myös Perussuomalaisten rivit hajalle. Tämä vaikuttaa suunnitelmallisesta taktiikalta vanhojen valtaa pitävien puolueiden taholta. http://jarmonahkamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238...

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Nyt kyllä kävi niin, että tässä tahraantui myös Keskustan ja Kokoomuksen maine. Tämä soinilaisten hyväksyminen hallitukseen on arveluttavaa ehkä laillista, mutta moraalitonta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Soinia on näin ollen helppo ymmärtää. Näin olisivat tehneet kaikki kyseisessä tilanteessa."

Näin tietenkin jos ei ole selkärankaa ja periaatteita.

Käyttäjän Olli-PekkaSalminen kuva
Olli-Pekka Salminen

En ota kantaa onko Soinilla selkärankaa vai ei, mutta käytännössä hänet oli pakotettu irtaantumaan ryhmästä, sillä muutoin hän olisi jäänyt oppositiossa seinäruusuksi, eikä se olisi ollut kunniakas loppu puolueen perustajalle. Inhimillisiä kysymyksiä oli selkärankaa ja periaatteita tai ei.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Soinilla oli kaksi vaihtoehtoa, jatkaa periaatteensa mukaisesti puolueessa avustaen Halla-ahoa tai luopua esittämistään periaatteista ja lähteä puolueestaan. On sitä ennenkin puolueen puheenjohtajia vaihdettu ilman puolueen hajoamista, Soinille se vain oli liikaa. Tämä vain osoittaa ettei Soinilla ole periaatteita.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Kuka, mikä hajotti Perussuomalaiset"

Soinin hillotolppa/ministeriposti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset