*

Olli-Pekka Salminen Riippumatonta näkökulmaa

Kolmas U-käännös lähinnä teoreettinen

Kokoomus ja Keskusta aloittivat sote-viikon otattamalla yhteen heti maanantaina. Palavan tulikikun bensiiniin heitti Kokoomuksen Paula Risikko toteamalla,

- Mikäli korjaustarpeet ovat suuria, hallitus valmistelee valinnanvapauslaista uuden esityksen. Tällöin maakuntalain ja soten järjestämislain lakiesitysten käsittely eduskunnassa tulee vähintään keskeyttää.

Keskustan Matti Vanhanen kiirehti kommentoimaan Risikon lausuntoa toteamalla,  

- Ministeri Risikon tapa ehdollistaa hallituksen tärkeimmän uudistuksen toteuttaminen, voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi. 

Kokoomuksen ja Keskustan riidan siemen oli kylvetty. Jopa siinä määrin, ettei Keskustan edustajaa nähty illan A-studiossa, toisin kuin olisi odottanut, puolustamassa omia näkemyksiään. Nyt SDP ja Kokoomus saivat kaivattua mediatilaa jota Keskustan ei olisi ehkä kannattanut heille luovuttaa. Poissaolo A-studiosta kielii siitä, että bensakanisteri edelleen roihuaa juhannuskokon lailla. 

Pääministeri Sipiläkin kiirehti kommentoimaan Kiinan matkaltaan syntynyttä tilannetta toteamalla, että 

- Nyt puhutaan yhdestä kokonaisuudesta eli valinnanvapauden osuudesta. Jos ja kun perustuslakivaliokunnalla on siihen huomautettavaa, sitten me korjaamme sitä vastaavasti. Nyt on ihan turha puhua mistään vaaleista, vaan nyt me teemme töitä sen eteen, että korjaamme sen, mitä havaintoja perustuslakivaliokunnalla on.

Sipilän kommentissa todetaan, että kyse on vain yhdestä kokonaisuudesta eli valinnanvapaudesta. Tarkkakorvainen ja -silmäinen lukija kiinnittää huomiota, että Sipilä puhuu yhdestä kokonaisuudesta mikä tarkoittaa sitä, että maakuntalaki on irrotettu sote- ja valinnanvapaudesta, toisin kuin Kokoomusväki asiaa tulkitsee. 

Kokoomuksen sote-takuumies, Ben Zyskowicz puolestaan toteaa, että 

- Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, valinnanvapaus ei ole vaikeuksissa eduskunnassa eikä se ole törmäämässä perustuslaillisiin ongelmiin. 

Zyskowicz paljastaa minkä suuntaisia keskusteluita Perustuslakivaliokunnassa on viime päivinä käyty ja toteaa samaan hengenvetoon, ettei maakuntien toimintojen yhtiöittäminen ole puolueelle elämän ja kuoleman kysymys. Valinnanvapaus sen sijaan on samoin kuin maakuntahallinto Keskustalle. Kokoomukselle voisi olla etua lakien yhtäaikaisesta hyväksymisestä myös siltä osin, että uudistukset toteutuvat asetetussa aikataulussa ja maakuntavaalit olisivat presidentinvaalien yhteydessä. Tällöin Niinistön vetoapu saattaisi vaikuttaa myös siihen, minkä numeron äänestäjä pyöräyttää maakuntavaalikopissa. 

Sote-viikon kliimaksi aktualisoitunee perjantaina jolloin nähdään, tekeekö PM Sipilä kolmannen u-käännöksen ja mikä on UV eduskuntaryhmän osuus asiassa. Tosiasiallisesti UV on tämän viikon vahvassa vaa´ankieliasemassa, miten he suhtautuvat uudistusten aikataulutukseen joka väistämättä on perustuslakivaliokunnalta tulossa. Kallistuuko UV Keskustan maakuntahallinnon kannalle vai Kokoomuksen kokonaispakettiin jossa runnotaan maaliin samanaikaisesti sekä sote, - valinnanvapus, - että maakuntauudistus. 

Perussuomalaisten puoluekokouksesta ja sitä seuranneesta hallituskriisistä (osa II) on puolueilla kenties otettu jotakin opiksi. Tämä voi tarkoittaa sitä, että nykyisten oppositiopuolueiden puheenjohtajien puhelimet käyvät niin ikää tulikuumina joskin muista syistä. Hallitus on hajoamispisteessä ja viisasta on, että oppositio muodostaa myös oman kannan ja näkemyksen siihen, miten ja millä aikataululla uudistukset olisivat vietävissä maaliin. Hallituksen hajoamisen toteutumisprosentti hipoo tällä hetkellä 95:ttä, joten sitäkin taustaa vasten oppositiojohtajien kannattaa hörpätä kuppi tai kaksi. 

Timo Soini, sikäli mikäli ravimiehen pelisilmää vielä katsomossa on, heittää kuluvalla viikolla Sipilälle ja Orpolle tipsin (ravivihjeen), miten viikolla päätökset pitäisi tehdä ja mikä on toivottava troikan maaliintulojärjestys. Mikäli tipsi ei toteudu - kuten raveissa ei yleensä tee - on Sipilän syytä varata Kiinan matkalta palatessa kentälle kone, jolla suhauttaa kohti Naantalia.  Kolmas U-käännös on enää teoreettinen. Sipilän kone ja hallitus näyttää vääjäämättä kulkevan kohti Naantalia ja poistuvan sieltä ilta-auringon laskeutuvaan kajoon. 

Tätä draamaa ei ole tällä kertaa ennalta käsikirjoitettu joka tekee operaatiosta muutamaa piirua haasteellisemman. Oppositiolla olisi käsikirjoituksen mahdollisuus, mikäli se haluaa itse vaikuttaa tuleviin draaman kaariin ja lopputeksteihin. Keskustan ja Kokoomuksen osaksi näyttää jäävän - mikäli ne eivät pääse nopeasti sopuun - katsojan osa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat