*

Olli-Pekka Salminen Napapiirin vinkkelistä

U-käännöstä enteilee

Sote-viikko huipentui Perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuuteen jossa tyrmättiin yhtiöittäminen ja alkuperäinen aikataulu valinnanvapauden osalta. Työmaata siis hallituksella riittää, toisin kuin hallituspuolueiden edustajat ovat jo ehtineet julkisuudessa todeta tapaan; asia kaipaa vain vähän viilausta. 

Kokoomus ja Keskusta ovat heittäneet romukoppaan jo alkuviikosta yhtiöittämisvelvoitteen joka tosiasiallisesti ei ollut puolueiden ykköstavoite. Keskustalle tavoite on maakuntahallinto ja Kokoomukselle valinnanvapaus. Yhtiöittämisvelvoite joutikin romukoppaan. Mitä tuolla tekee häiritsemästä päätavoitteita. 

Kovin väärässä en ollene, kun arssinoin, että yhtiöittämisvelvollisuus luotiin pohjaksi valinnanvapauden syntymiselle. Hallituksessa päätettiin, että otetaan yhtiöittämisvelvollisuus palettiin mukaan, jotta ikäänkuin valinnanvapauden rinnalla asiakkaalla olisi vastinpari julkisen ja yksityisen yhtiön tasavertaiselle toiminnalle EU-kilpailulainsäädännön mukaan. Yhtiöittämisvelvollisuus oli tasoitettu tie - ja vipuvarsi - valinnanvapauden saamiseksi osaksi pakettia. Projektipäällikkö Pöystillä esikuntineen on tasan tarkkaan ollut tiedossa jo alkumetreillä, ettei yhtiöittämisvelvollisuutta ole, mutta politrukit ovat halunneet sen poliittisesti mukaan lakien pakettiin. Pöysti ei ole niin pöljä, ettei tietäisi sitä, että etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa EU ei edellytä yhtiöittämistä. 

Kyse on ollut hallituksen tietoisesta ja taktisesta ratkaisusta jotta kokoomuskin saisi jotakin paketissa läpi. Hallitus on ollut suunnitelmallisesti tietoinen, että jos yhtiöittämisvelvoite perustuslakivaliokunnassa kaatuu, sillä ei ole lopulta merkitystä maakuntauudistukseen ja valinnanvapauteen. Yhtiöittämisen esillä pitäminen kalkkiviivoille saakka oli sinänsä fiksu veto hallitukselta, koska sen suhteen ei ollut mitään menetettävää. 

Nähtäväksi jää, irroitetaanko nyt jäljelle jääneet maakunta, sote ja sitä kautta valinnanvapaus toisistaan. Keskustalla on tulipalokiire saada maakuntalaki voimaan, eikä valinnanvapauden kangertelu asiaa helpota. Lähipäivinä mitattavaksi tulee hallituksen todellinen kestokyky vai nähdäänkö kolmas U-käännös. Mitä todennäköisemmin, sillä mikäli U-käännöstä ei nähdä, kaatuu myös hallitus. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat