*

Olli-Pekka Salminen Riippumatonta näkökulmaa

Sote-kiire loppui kuin kirveen silmään

 

Sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan 1. tammikuuta 2020, jos hallituksen esitys toteutuu. (YLE). 

Valinnanvapauteen kytketty yhtiöittämispakko karahti perustuslakivaliokunnassa odotetusti kiville. VM:n virkamiehet ovat olleet yhtiöittämispakosta tai sen pakottomattomuudesta tietoisia sen ensi metreiltä. Sipilä ja Orpo ovat käytännössä edellyttäneet, jotta hallitus ei kaadu, että virkamiehet vastoin omaa osaamistaan vievät uudistukset maaliin. Projektipäällikkö Pöysti ostettiin ja palkittiin uudistuksen eteenpäinviemiseksi oikeuskanslerin viralla. 

Yhtiöittämisvelvollisuus kytkettiin osaksi valinnanvapautta joka kokoomuksen "kykypuolueena" olisi pitänyt tietää mahdottomaksi.  

Kuntalehti 16.4.2016.

https://kuntalehti.fi/mielipide/sote-palveluiden-yhtioittamisvelvollisuu...

Sipilän ja Orpon - peesaajina Perussuomalaiset jotka eivät ole ottaneet käytännössä uudistuksiin mitään kantaa - liitto ja liima on niin vahva, että sen myötä mentiin politiikan ja lain rajapinnalle jonka sijaiskärsijäksi Pöysti tulee myöhemmin joutumaan huolimatta siitä, että hän vetäytyi valinnanvapausvalmistelun jatkotyöstä. On nimittäin siten, että virkamies on esteellinen käsittelemään hänen valmistelemiaan asioita ja jo toteutuneita esityksiä koskien joita käytetään lainvalmistelun esitöinä. Lainvalmistelun esityöt ovat merkittävä osa lainvalmisteluaineistoa. 

Pöysti on valmistellut valinnanvapautta mikä tarkoittaa sitä, että hänen vetäytyessä jatkossa valinnanvapauslain valmistelusta ei tee hänestä juridisesti esteetöntä oikeuskanslerin virassakaan jonka Pöysti tietää itsekin. Apulaisoikeuskanslerit tulevat olemaan täystyöllistettyjä Pöystin jäävätessä itsensä vähän väliä. Oikeuskanslerin virastolle Pöystin nimittäminen ei tee viraston työtä helpoksi. 

Maakuntien osalta aikataulun siirtyminen ja lykkääntyminen on ennen kaikkea voitto maakunnille mutta poliittinen tappio hallitukselle. Ennen kuin lait tulevat voimaan järjestetään sillä välin eduskuntavaalit ja kovin huono veikkaus ei ole, että oppositio, etupäässä SDP kaataa valinnanvapauden. Maakuntauudistus tullee menemään maaliin, ellei kokoomus iltalypse asiaa eduskuntavaali-iltojen tv-keskusteluissa. Kokoomuksen äänenkannattajat asuvat suurissa kasvukeskuksissa joten nähtäväksi jää milloin iltalypsy alkaa. Eduskuntavaalien kalkkiviivoilla viimeistään jos ei jo kohta huomenna. 

Maan hallitus on valmistellut pienempiäkin lakeja erittäin huonolla lainvalmistelulla ja painostanut virkamiehiä viemään haluamiaan poliittisia intohimoja perustuslakeja kunnioittamatta. Hallituksen ja hallitusten tulee pitää huolta siitä, että vaikka kiirettä pitää, on lainvalmistelun ja sille varattavan ajan olla riittävä. Poliittisia irtopisteitä ei saa uudistuksista puhumalla vaan niitä toteuttamalla. Sote-uudistus, kuten monet hallituksen monet muutkin lakiuudistukset kaatuvat järjestään. Kun hallituksen aikaansaannoksia lainsäätäjänä keväällä 2019 arvioidaan, käytännössä lainvalmistelun ja lakien säätämisen osalta käteen ei ole käytännössä jäänyt mitään. Oppositio tullee korjaamaan kypsät hedelmät. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Siinäpä Olli-Pekalle väitöskirjan aihetta. Vai onko sulla joku toinen aihe?

Muistan, kun Henna Virkkunen tutki aikanaan ministerieroja. En muista oliko se lisensiaattityö ja saiko hän sitä valmiiksi. Hallituksissa sattuu ja tapahtuu monenlaista. Eri asia on sitten, mikä olisi väitöskirjaksi kelpaavaa asiaa. Itse olen tutkinut symbolista analyysiä ja systeemiajattelua, jota voi mainiosti soveltaa tällaisiin sotkuisiin ilmiöihin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hyvää settiä. Veronmaksajien avulla "Miljonääri-Jussiksi" vaurastunut pääministeri osaa sanoa: "Tulos tai ulos!" Lisäksi hän on vatuloinnin maailmanmestari.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos blogista!

Olen vuosia tutkinut soteen liittyviä asioita.
Kyseessä on Suomen EY-liittymisasiakirjaan kirjoitettu tavoite, jolla ylikansalllinen kasvoton sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoaja pääsee rahastamaan Suomen kansaa.

http://jormajaakkola.fi/Sote%20maakuntamalliin

ko. linkkiä klikatessa löytyy sote-historiasta lisää klikattavia linkkejä:

- NUTS-tavoitteet 21.1.1993
- NUTS-tavoitteet ja -kartat
- Soten EY-historia
- Kataisen hallituksen kunta- ja soteuudistuksen EY-tausta

Toimituksen poiminnat