*

Olli-Pekka Salminen Napapiirin vinkkelistä

Perustuslakiasiantuntijat, tulkaa esiin!

Turun traaginen tapahtuma on virittänyt aiheellisesti keskustelun viranomaisten tiedusteluvaltuuksien lisäämisestä. Asiaa on syytä pohtia sillä terrorismi näyttää rantautuneen myös lintukotoomme. Tiedustelulain nopea voimaan saattaminen puhuttaa senaattoreiden ja ministereiden piireissä. Hyvä näin.

Olisiko kuitenkin tässä tilanteessa hyvä, että myös perustuslakiasiantuntijat astuvat esiin, jottei käy jälleen niin - kuten sote:n valinnanvapauden osalta - että asiantuntijat perustuslakivaliokunnan suulla tulevat vasta viime metreillä esiin. Olisimmeko jo oppineet perustuslakiin liittyvästä keskustelusta jo jotakin - toivottavasti. 

Viranomaiset ovat valmistelleet tiedustelulakia (siviilitiedustelulaki) jo pitkään ja vast´ikää (19.4) on jätetty asiasta varsin seikkaperäinen siviilitiedustelulakityöryhmän mietintö: 

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79759/SM_08_20...

Jos mietintöä hieman vilkaisee huomaa maallikonkin silmin, että mietintö on varsin seikkaperäinen ja eri näkökulmista asiaa pohtiva. Henkilökohtainen kompetenssini ei riitä arvioimaan yksittäisten säännösten oikeusvaikutuksia, eikä se ole tarpeenkaan. Sen sijaan julkisuudessa käytävään tiedustelulain nopeaan säätämiseen voin todeta, että sille ei ole olemassa tällä hetkellä minkäänlaisia esteitä.

On nimittäin olemassa keino jolla valmistelultu tiedustelulakiluonnos, sikäli kun se on oikean sisältöinen, on otettavissa lainsäädäntöön ilman perustuslain muuttamista tai sen säätämisjärjestyksessä. Kyseessä on ns. tilapäinen poikkeus perusoikeuksista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että poikkeaminen voidaan kirjoittaa lakiin (esim. tiedustelulaki) jo ennen lain sisällön tarkoituksen realisoitumista (esim. terroriteko). Lain yksityiskohdat kirjoitetaan lakitekstiin ja mikä huomionarvoista, myös vaihtoehtoisesti valtioneuvoston asetukseen. 

Poliittinen debatti ja politiikan teko käy medioissa kuumana - kuten sote:nkin viimemetreillä. Olisiko tästä viisastuttu ainakin siltä osin, että poliittiseen keskusteluun tulisivat mukaan jo tässä vaiheessa perustuslakiasiantuntijatkin ennen kuin maallikkoiden keskustelu lähtee lopullisesti käsistä, etenkin kun kyse on näin traagisesta tapahtumasta ja aiheesta. Perustuslakiasiantuntijat - tulkaa esiin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat