*

Olli-Pekka Salminen Napapiirin vinkkelistä

Maakuntauudistus, maaseudun tuho

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kutsui taannoin kokoon ns. C21-kaupungit. C21-kaupunkien huolena on ollut maakunnille siirtyvä elinvoima-, elinkeino- ja työllisyyspolitiikka. Ottamatta kantaa C21-kaupunkien vetoomukseen nostan maakuntauudistuksen osalta toisen,  merkittävämmän ja tärkeämmän näkökulman. 

Maakuntauudistus tulee tyhjentämään ns. reuna-alueiden kuntien palvelut maakuntakeskusten päätöksenteon kustannuksella. Maakuntauudistus tulee lopullisesti tyhjentämään maaseudun ja edelleen kiihdyttämään keskittämiskehitystä maakuntakeskuksiin. Maakuntakeskukset eivät ensimmäisenä rahallisten niukkuuksien aikana kohdista katsettaan kaupunkinsa palveluihin vaan katse kääntyy maakunnan reuna-alueille. 

On selvää, että maakuntauudistuksessa valta ja päätöksenteko siirtyy maakuntakeskuskaupungeille jotka eivät käytännössä tiedä mitään mitä ympäröivässä maaseudussa tapahtuu. Tulevissa maakuntavaltuustoissa tulee istumaan lähes yksinkertainen enemmistö maakuntakeskuskaupunkien valtuutettuja ja reuna-alueiden valtuutettujen määrä on marginaalinen. Vaikuttaminen oman kunnan palveuihin olennaisesti heikkenee nykyisestä. 

Merkillistä on, että Keskustapuolue luovuttaa oma-aloitteisessti päätösvallan maakuntakeskuskaupungeille,  kokoomuslaisille, demareille ja muille kaupunkipuolueille ja tulevaisuudessa keskustan vaikutusvalta maakunnissa olennaisesti vähenee. Oliko tämä Keskustapuolueen tarkoitus, tokkopa. Ehkä maakuntauudistuksesta muodostui puolueelle ikuisuuskysymys vuosikymmenien takaa joka ei valitettavasti palvele nykyistä yhteiskuntaa ja sen rakenteita. Globalisaatio ja keskittymiskehitys on vuosikymmenien aikaan moninkertaistunut ja maailma muuttunut. 

Maakuntauudistuksesta tulee vuosikymmeniin suurin uudistus ja C21-kaupunkien surema elinvoima-, elinkeino- ja työllisyyspolitiikka on hyttysen surinaa siihen verrattuna minkälaisen totaalisen tuhon uudistus tuo maakuntien reuna-alueille. Tuore VATT:n tutkimus kuntaliitoksista ja niiden vaikutuksista on tästä valitettavan hyvä esimerkki, joka tulee toteutumaan myös käytännön maakuntahallinnossa.  Palvelut ovat keskittyneet ja mikä huomionarvoisinta, etenkin sote-palveluiden osalta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Nyt on VATT:ntoimesta todettu, että kuntaliitokset ovat olleet yhdistettyjen heikompien kuntien kannalta vahingollisia ja saamapuolella olleiden kuntien kannalta hyödyttömiä. Maakuntauudistuksesa toistuu täsmälleen sama kehityskulku. Mittakaava on vain suurempi. Käytännössä tämä tarkoittaa pitkällä tähtäimellä sitä, että keskusta on ryhtynyt ajamaan kertaalleen haudattua kokoomuksen 70 kunnan kuntauudistushanketta. Se toimii juuri niinkuin blogisti on asian hahmotellut.

Käyttäjän Olli-PekkaSalminen kuva
Olli-Pekka Salminen

Näin juuri kuten Erkki toteat.

Maakuntauudistus kiihdyttää keskittymiskehitystä ja on merkillistä, että keskustapuolue maakuntauudistuksen myötä vielä edelleen haluaa kiihdyttää sitä kun se tapahtuu jo muutoinkin.

Maakuntauudistus ei keskittymiskehitystä ainakaan jarruta.

Käyttäjän tuijaleivorintakorpi kuva
Tuija Leivo-Rintakorpi

Hyvä mielipide O-P! Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän luottamushenkilöiden nimeämisissä on jo havaittavissa keskittämiskehitystä. Väliaikaiset maakuntastrategiat laaditaan maakuntakeskusten vetovoimaisuuksia vahvasti korostaen. Maakunnan reuna-alueet jäävät nuoleen näppejään vallan ja kehityksen liukuessa maakuntakeskuksiin.

Toimituksen poiminnat