*

Olli-Pekka Salminen Riippumatonta näkökulmaa

Leipäjonohaaste kunnille - saa ottaa kopin

Hallitus päätti keskiviikkona 20.12 lakkauttaa kolmannen sektorin ja hyväntekeväisyysjärjestöjen aikaisemmin saaman miljoonan euron määrärahan leipäjonojen ylläpitämiseksi. Kyseinen miljoona euroa on budjetin yli 50 miljardin määrarahasta promillen sadasosa. Sen sijaan hallitus myönsi joululahjaksi joulun alla budjettiin 40 miljoonaa euroa hankkeisiin ja infraan joiden todellinen merkitys on käytännössä myöntää joululahja hallituspuolueiden siltarumpupolitikoinnille. Hallituksen senaattorit voivat näin hyvillä mielin lähteä kotimaakuntaansa joulun viettoon ja tapaamaan äänestäjiä hyvän joulun hengessä ja ottamaan taputuksia olkapäille vastaan paikallisten S- ja K-markettien tuulikaapeissa. 

Valtiovarainministeriön emeritus kansliapäällikkö Erkki Virtanen kolumnoi - tapansa mukaan - erinomaisesti YLE:ssä koskien em. 40 miljoonan "joululahjarahaa" muutama päivä sitten. Kolumnissaan Virtanen toteaa; "Jos katsellaan tämän vuoden budjettia, valtiovarainvaliokunta ja sen myötä eduskunta lisäsi valtion menoja noin 40 miljoonalla eurolla. Se on alle promille budjetin loppusummasta. Mitä nämä menolisäykset ovat? Suuri osa on niin sanottuja joululahjarahoja. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että valtiovarainvaliokunnassa jaellaan pikku määrärahoja sinne sun tänne. Näitten menolisäysten summa on kulissien takana sovittu."

Virtasen kolumni (YLE 19.12) ohessa:  https://areena.yle.fi/1-4314021

On merkillistä jos edellä mainitusta 40 miljoonan euron joululahjarahasta ja 1 miljoonan euron joululahjan pois viemiseltä nokan edestä hyväntekeväisyysjärjestöiltä ja vähävaraisilta ei nosta isompaa polemiikkia kansalaisten keskuudessa. Hallitus teki joululahjapäätöksen juuri joululomalle siirryttäessä ja joulurauhan laskeutuessa. Ajoitus oli erinomainen - kukapa nyt joulun alla pyhinä asiasta mekkaloisi ja asiahan on unohdettu jo kun eduskunta palaa helmikuun alussa joulutauolta ja pöly on laskutunut. Toivottavasti pöly ei laskeudu sillä siinä määrin härski manööveri oli. 

Kunnilla ja kaupungeilla olisi nyt miljoonan euron paikka nostaa joululomien jälkeen kissa pöydälle ja näyttää valtiolle ja hallitukselle, että ne kantavat ja pitävät kuntalaisistaan huolta toisin kuin valtio. Miljoona euroa jyvitettynä kuntien ja kaupunkien asukasmäärien suhteessa ei luulisi kaatavan kuntien taloutta toisin kun se näyttää valtion yli 50 miljardin euron budjetille tekevän. Teenkin Tampereen kaupungille aloitteen, että se kutsuu miljoonatalkoisiin mukaan kaikki Suomen kunnat ja kaupungit tärkeän asian puolesta. Hallitus voi tällöin kaikessa rauhassa keskittyä sote- ja maakuntauudistukseen joulutauon jälkeen sillä se näyttää olevan ykkösprioriteetti, ei niinkään kuntalainen ja asiakas, vaan valta ja rakenteet. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat