Olli-Pekka Salminen Riippumatonta näkökulmaa

Janne. Oletko juuri tätä mieltä?

Suurten kaupunkien edustajat sekä asiantuntijat kokoontuivat keskiviikkona Helsinkiin puhumaan kaupungistumisen eri ilmiöistä. 

– Kaupungistuminen on jo sanana poliittista miinakenttää. Kaikki keskustelu kaupunkien ja kaupunkiseutujen kehittämisestä saa heti vastareaktion aikaan. Kysytään "Onko se joltain muulta pois?", toteaa MDI:n asiantuntija Timo Aro. (MTV3). 

Arollta voisi kysäistä, hankkiiko hän leipänsä aamukahvipöytään jatkossa Venäjältä, Norjasta, Ruotsista tai muista maista kun kotimainen leipä nokan edestä kaupungistumiskehityksen ja maaseudun tyhjentymisen myötä loppuu? 

Maikkarin 10-uutisissa Helsingin pormestari Vapaavuori loihe lausumaan, että kaupungistumikehitys on vääjäämätöntä. Niin se tällä politiikalla onkin. Onkohan Vapaavuori, muuttopolitiikan tutkija Aron tavoin unohtanut, että leipä nokan alle tulee maaseudulta.

On pöyristyttävää, että kyseiset keskittämiskehityksen satraapit eivät tunnista ja tiedä, mistä leipä tai liha nokan alle päivittäin leivotaan. Onko Aron ja Vapaavuoren kaupungistumisen kiimassa unohtunut se, että leipä ja liha tulee maaseudulta? 

Arolla ei ole minkäänlaista kompetenssia arvioida asioita kansantaloudellisesti ja huoltovarmuudellisesti. Muuttoliikettä voi tutkia postuumisti kuka tahansa. Onko Vapaavuori todella sitä mieltä, että maaseutu tyhjenee ja helsinkiläiset ostavat jatkossa leipänsä ja lihansa kalliilla hinnalla ulkomailta, kun maaseutu on tyhjennetty?

Olen kohtalaisen varma siitä, että pääkaupunkiseudun ja muidenkaan kasvukeskusten siirtolapuutarhoista - johon keskittämiskehitys johtaa - leipä, ohra ja ruis ei irtoa, puhumattakaan, että tulevien kasvukeskusten asukkaille pitäisi saada maitoa lasiin ja ehkä siivu kaksi voita, juustoa ja kenties jopa lihantekelettäkin leivän päälle, joka sekin tulee maaseudulta. 

Kun maaseutu on tyhjennetty 6-8:aan kasvukeskukseen olen kohtalaisen varma, että sekä kaupunkitutkija Aron ja Jannen mielipide maaseudun tärkeydestä nousee esiin kun leipä ja liha nokan alta loppuu joka sekin pitää järjestää ulkomailta, huoltovarmuudesta nyt puhumattakaan. 

On selvää, että pormestarin tulee rummuttaa edustamansa instituution asioita jo silläkin periaatteella, kenen leipää syöt sen lauluja laulat, mutta kannattaisiko Helsingin kehitystä ja tulevaisuutta tarkastella piirun verran pidemmälle, eikä nokan alla nyt olevan ruisleivän tuoksun huumassa.

Aron kannattaisi laajentaa tutkimuksellista näkökulmaa perehtyä muuhunkin kuin kaupunkitutkimukseen jotta silmät kansantaloudellisesti ja huoltovarmuudellisesti että kaupunkilaisten tulevaisuuden olosuhteiden näkökulmasta edes hieman raottuisivat ja kokonaisnäkemys kehitykseen aukeaisi. Postuumia kaupunkitutkimusta ja siitä johdettavaa ja oletettavaa kehitystä on helppo lanseerata, mutta kannattaisiko Aron perehtyä syvällisemmin keskittymis- ja kaupungistumiskehityksen tulevaisuuden ongelmakohtiin sen sijaan, että tutkimuksen nimissä rummuttaa kaupungistumisen nimiin? 

Kaupungistumis- ja keskittämiskehityksen rummuttajien nokan alta saattaa nimittäin lopahtaa kotimainen ruisleipä, liha etc, tykötarpeet ja ne joudutaan hankkimaan tällä kehityksellä ulkomailta. Kannattaisiko kuitenkin alkaa haraamaan em. kehitystä vastaan vaikka sillä niin paljon kirotulla ja noidutulla aluepolitiikalla, ettei kotimainen leipä, liha ja maito ole katoavaa kansanperinnettä pääkaupungin ja kasvukeskusten perheiden pöydissä.

Kun koko 5,5 miljoonainen kansa on parinkymmenen vuoden kuluttua pakkaantunut 6-8:aan kasvukeskukseen herää kysymys mistä leipä, juusto, voi ja maito? Osaako joku käyttää traktoria? Mistä siemenperunat? Oletan, että tämän päivän keskittämiskehityksen kiihdyttäjiltä ja kaupunkitutkijoilta ei löydy esitettyihin kysymyksiin ensimmäisten joukossa vastausta. Kilpaile siinä sitten eurooppalaisten, puhumattakaan globaalien metropolien kanssa. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Irti Keskosta ja oma pystyyn. Lähiruoka myymälöitä pystyyn ympäri Suomea. Pääkaupungille kolminkertainen hinta, koska ilmastonmuutos ja huonot kulkuyhteydet (bulevardisoiminen) ja ruoka pitää tulevaisuudessa Lingota perille. Ei kai kukaan rekkamies ala kehä kolmoselta saakka roudaan nokkakärryillä kamaa näille rastatukille.

Hakekoot Lidlistä :D

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kun Suomi liittyi Euroopan yhteisöön niin moni epäili että Suomesta tehdään Euroopan ulkomuseo ja siltä tämä vahvasti näyttää.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Aivan kuten blogisti sanoo kaupunki on riippuvainen maaseudusta. Helsinki esimerkiks: vesi tulee Päijänteestä, sähkö Loviisasta tai Olkiluodosta, vilja Pohjanmaan lakeuksilta ja muualta Suomesta, Viinat tulee Altian Koskenkorvan tehtaalta, pihvilihat ja muut lihatuotteet Seinäjoki tai Kuopio, maitouotteet Valionmeijereistä ympäri Suomemn.

Muistan aikoinaan historian tunneilta kun maaseuduntuotteista tuli ylijäämää seurauksena syntyi kaupunkeja.

Helsingin Pormestarin kapinakenraalina ajama luokkayhteuskunta malli kaupunki vastaan maaseutu on surullista seurattavaa. Kuten blogisti sanoo on tehty vääränlaista politiikkaa maaseutua vastaan.

Kun katsoo Helsingistä Pohjoishaagan yksiö 32 neliötä hinta 155000€ tällä hinnalla saa jo omakotitalon vaikkapa Outokummusta.

Asumistukimenot on omaa luokkaansa Helsingissä tämä ei tunnu olevan Pormestarin ongelma ja eikö kuitenkin yhteiselo maasedun kansa vedä pitemmän korren.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset