Olli-Pekka Salminen Riippumatonta näkökulmaa

Miten Marjamäki ristiinnaulittiin

Leijonat hävisi Sveitsille ratkaisevassa kahdeksannessa pelissä 2-3 ja pelit Herningissä päättyivät siihen, valitettavasti. Erittäin valitettavaa tämä on joukkueen puolesta. 

Jääkiekon "ammattijournalistit" olivat kirjoittaneet etukäteen kaksi vaihtoehtoa jotka julkaista heti ottelun jälkeen omien medioiden verkkosivuillaan, enterin painalluksen päähän. Ensimmäinen vaihtoehto on varmasti ollut tämän kaltainen: "Suomi kaatoi heppoisen Sveitsin, lauantaina kaatuu Kanada".

Toinen enterin painalluksen takana oleva uutinen oli ja on tämä; "Marjamäen leijonat jäätyi aina tosipaikan tullen - peräsimessä olikin voittajan sijaan selittäjä" (HS 18.5). 

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000005684458.html

Ja IL jatkaa "ansiokkaasti"; "Selittelijöiden selittelijä - Lauri Marjamäki ei romahdusten jälkeen löytänyt vikaa itsestään" 

http://www.iltalehti.fi/mmjaakiekko-2018/201805182200951765_hh.shtml

Ja IS jatkaa yhtä "ansiokkaasti"; "Lauri Marjamäki oli Leijonien päävalmentajana fiasko"

https://www.is.fi/mmkiekko/art-2000005684464.html

Näitä "kiekkojournalistien" kommentteja voisi jatkaa palstakilometrikaupalla. 

Ovatko nämä "kiekkojournalistit" huomioineet, että Marjamäen aikakaudella Leijonissa tapahtui sen historian suurin ja massiivisin sukupolvenvaihdos. Selänteet, Koivut, Lehtiset ja kumppanit siirtyivät golfkentille ja jäljelle käytännössä jäi vain Granlund ja Pesonen. Laatikkoon hyppäsivät 18 vuotiaat poikaset jotka kantoivat enemmän vastuuta kuin koskaan sen ikäiset Leijonien historiassa. 

Leijonien menestys on perustunut kaikkien ikäluokkien yhteiseen harmoniaan ikänsä puolesta. Voittavissa joukkueissa on ollut mukana vain yksi tai kaksi näitä 18-20 vuotiaita, suurin osa 20-25 vuotiaita parhaassa peli-iässä olevia ja kokeneita 25-35 vuotiaita konkareita jotka ovat nyt siirtyneet jäältä viheriölle. 

"Ammattijournalistit" ristiinnaulitsevat Marjamäen kovin sanoin. Olettaisi, että heillä olisi edes jonkinlainen kokonaiskäsitys Leijonien Marjamäen aikakauden murroksesta ja sukupolvenvaihdoksesta. 

Tätä olisi voinut lähteä kokeilemaan coutsi kun coutsi tai "journalisti" kun "journalisti".

Marjamäki teki raskaan ja vaativan työn kohtuullisella menestyksellä ottaen olosuhteet huomioon. Mikäli Suomella ei olisi näitä Ahoja, Rantasia ja Teräväisiä, olisi parin viime MM-kisan tulos ollut sijoilla 10-12. 

Valmentajavastuun uudelleen ottavalla Jukka Jalosella on helppo työ aloittaa pesti Marjamäen tekemän työn jälkeen ja Jalonen tulee nauttimaan menestyksestä juuri Marjamäen "likaisen työn" ansiosta ja tulee vielä moneen kertaan kiittämään Marjamäen tekemää työtä josta hän saa mitalien muodossa lähitulevaisuudessa nauttia. Samaa kiitollisuutta Marjamäkeä kohtaan uskoisi löytyvän myös Jääkiekkoliitosta.

Medioilta näitä kiitoksia näinä hetkinä on turha odottaa. Marjamäki ristiinnaulittiin välittömästi kaksi sekuntia kolmannen erän päätössummerin jälkeen. Mikäli taululla olisi luvut 3-2 olisi Marjamäki näiden "ammattijournalistien" mielestä jos ei Aurinkokuningas niin vähintäänkin Sateentekijä. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen
Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kas kun tajusit, mitä aihe käsittelee.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

#2. Yritin vain kertoa, ettei tässä kyse mistään vakavasta ja tärkeästä asiasta. Sellaisiakin on.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Olen samaa mieltä.

Täällä siitä kirjoitetaan yleensä Vapaavuorossa, mutta koska fokus on urheilujournalismin kritiikistä, teksti on päätynyt Puheenvuoroon.

Olen itsekin aikonut kirjoittaa suomalaisen jalkapallon alennustilasta. Ehkä lykkään sen tänne?

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Minä kun vuosiin en ensimmäistäkään kiekkomatsia ole katsellut; moinen väkivaltapeli kun ei kiinnosta. Olen täysin samaa mieltä; vain jääkiekkoa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Onneksi vain sinun mielipiteesi. Jääkiekko on Suomen suosituin joukkueurheilulaji. Nykyään jo toinen kansallispeli.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #12

Jääkiekko on muutaman maailman rikkaan harrastus, se on aivan liian kallista kansallispeliksi. Muutamassa maassa suuri yleisö haluaa tietty nähdä tappeluita ja täyttää siksi katsomot.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Mikäli taululla olisi luvut 3-2 olisi Marjamäki näiden "ammattijournalistien" mielestä jos ei Aurinkokuningas niin vähintäänkin Sateentekijä. "

Hyvänä esimerkkinä Kanada-matsin jälkeinen otsikko "Onko Marjamäki nero vai suurnero?"
https://www.is.fi/mmkiekko/art-2000005678184.html

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että Marjamäki ansaitsee kaiken sen kritiikin jota häntä kohtaan on esitetty, mutta tosiaan urheilujournalismin tapa nostaa taivaisiin tai lytätä maanrakoon on usein yhdestä maalista kiinni.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Kun kyse on tulosurheilusta, tulos on todellakin yhdestä maalista kiinni.

Eikö se kelpaa journalistien kulmikkaan asenteen selitykseksi?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Kyse on tosiaan vain jääkiekosta mutta valitettavasti sama asenne sopii oikeastaan mille tahansa elämän alueelle täällä Suomessa, ja varmaan muuallakin. Eli olemme kovin herkästi tuomitsemassa välittämättä miettiä mikä tapahtuneeseen johti. Itsellenikään ei ensimmäisenä tullut mieleen tässä jääkiekkodraamassa se sukupolven vaihdos mikä joukkueessa oli tapahtunut, ja vaikka pelaajat olivat hyviä, niin silti poikasia kuitenkin iältään ja kokemukseltaan.

Itse olen muuten jopa hieman tyytyväinen, että Suomelle kävi niin kuin kävi siellä Tanskan maalla. Ai niin, että miksikö, no enää ei tarvitse kuluttaa kallista aikaansa sen mokoman kiakon kyttäämiseen. Ja on toinenkin syy, olen nimittäin tilanteessa että en voinut seurata otteluita kuin erään nimeltä mainitsemattoman mainosradiokanavan kautta, niitä mainoksia tosiaan tulvi tuutin täydeltä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Siis, mikä draama? Jääkiekko, samalaista viihdettä kuin nyrkkeily, vapaaottelu, ...jne.
Vaikka jääkiekko häviäisi (tuskin) suomalaisesta "urheilumaailmasta", mitä se meihin tavallisiin tallaajiin vaikuttaisi?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Olisi ehkä pitänyt laittaa se draama lainausmerkkeihin. Sivistyssanakirja antaa sanalle draama seuraavan määritelmän, Kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva: voimakkaasti vaikuttava, järkyttävä tapahtuma; tragedia. Ja järkyttävältä tuo saattoi tuntuakin, ainakin jos eräiden uutisten mukaan Suomi oli hiljentymässä kuuntelemaan Suomi-Sveitsi ottelua. Kaupallisen radiokanavan uutisissa tosiaan sanottiin noin.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Parhaat kisat vuosikymmeneen. Ei tarvinnut kuunnella valtakunnan ykköspellen Tami Tammisen soopaa omista ansioistaan ja kuluneita sataan kertaan toistettuja kiekkofraaseja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tämän blogin ansio on siinä, että se pohtii yleensäkin suomalaisten tapaa suhtautua vastoinkäymisiin, journalismissa se tulee koko raadollisuudessaan esille. Vaikka kyse tässä tapuksessa on jääkiekosta, niin tämä sama asenne, joko tai, kulkee läpi koko suomalaisen yhteiskunnan eri osa-alueet ja on varsin hedelmätöntä keskustelua.

Toimituksen poiminnat