Olli-Pekka Salminen Riippumatonta näkökulmaa

Turussako "sote-ottelu"?

Alkavana viikonloppuna pidetään - kuten tiedämme - sekä Keskustan, että Kokoomuksen puoluekokoukset. 

Keskustan kokouksesta ei ole lupeissa isommasti tuleville päiville lehdistön palstatilaa toisin kuin Kokoomuksen vastaavasta Turussa. Mielenkiintoista onkin seurata miten mediat reagoivat Orpon ja Vapaavuoren väliseeen "otatukseen".  Jo tässä vaiheessa voin todeta, että medioita viedään kuin pässiä narussa ja entisin pesäpallolukemin 12-0. 

Lapin Kansa kirjoittaa kissan kokoisin kirjaimin; "KOKOOMUKSEN PUOLUEKOKOUKSEN ALUKSI SOTE-OTTELU" (Lapin Kansa 8.6) 

Orpon ja Vapaavuoren "Sote-ottelu" on taitavasti valmiiksi käsikirjoitettu. 

Orpo toteaa, että; "En halua, että on vähäisimmässäkään määrin sellainen olo, että meidän puoluekokouksessa ei haluttaisi keskustella sotesta. Olen valmis keskusteluja käymään" (Lapin Kansa 8.6). 

Vastaavasti em. lehdessä todetaan, että; "Vapaavuori kertoo pikaviestipalvelu twitterissä huomanneensa puoluekokouksen erillistapahtuman. Hän aikoo mennä paikalle ja ottaa myös puheenvuoron." (Lapin Kansa 8.6). 

Tosiasia on se, että Orpo päinvastoin toivoo, että Vapaavuori "ottaa" puheenvuoron. Kokoomuksen valinnanvapaus on siinä määrin vaakalaudalla perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta eikä sote-valiokunta tee asiasta yhtään helpompaa. 

Orpon ja Vapaavuoren "sote-ottelu" on tarkkaan sovittu kuvio jonka tarkoituksena on harhauttaa medioita uskottamalla, että ko. "ottelu" olisi todellinen. Kokoomuksen pääasiallinen tarkoitus on irtaantua nopeasti sote:sta, koska se ottaisi liian suuren riskin, että sille jää musta pekka käteen ja Keskusta saisi maakuntauudistuksen. Sitä riskiä Kokoomus ei vallitsevassa, vahvassa epävarmuuden tilanteessa ota. 

Vapaavuoren rooli puoluekokouksessa onkin tehdä näyttävä esiinmarssi ja ikäänkuin hämmentää kokousväkeä yhä enemmän. Tosiasia on, että Vapaavuoren rooli puoluekokouksessa on, että se mahdollistaa vielä muutaman kokoomuslaisen lipeävän sote- ja maakuntauudistusta koskevassa ratkaisevassa äänestyksessä. 

Kokouksen jälkeen Orpo ja Vapaavuori tulevat päinvastoin paiskaamaan - jonka ovat jo ennen kokousta tehneetkin - medioiden ulottumattomissa lujasti kättä. Käytännössä Vapaavuoresta tuli puolueen pelastaja Keskustan maakuntauudistuksen kaatajana josta Orpo saa vielä tuhannesti Vapaavuorta kiittää. Medioille tätä ei tietysti parane paljastaakaan jotta jonkinlaiset mahdollisuudet pärjätä tulevissa ek-vaaleissa olisivat vielä olemassa. 

Mitä tulee Kokoomuksen sisäiseen valtavaisteluun,  Orpo ja Vapaavuori tulevat "otattamaan" tosissaan. Alkavan viikonlopun saldo onkin, että Kokoomus pitää saada irti sote- ja maakuntauudistuksesta ja sen jälkeen vasta alkaakin veljesten välinen todellinen "otatus".  Ei tarvitse olla kovinkaan fiksu ennustaja, että seuraavan "otatuksen" vie seuraavissa Kokoomuksen puheenjohtajavaaleissa Vapaavuori joka käytännössä torpedoi Keskustan maakuntahallinnon. Mikäli näin ei tapahtuisi, olisivat pasmat Kokoomuksessa lopullisesti sekaisin. 

Kuriositeettina pitää todeta, että hallituksessa on myös kolmas puolue. Mikäli puolue haluaa profiloitua vakavana politiikan tekijänä jatkossa se havainnoisi jo Kokoomuksen vahvan haparoinnin. Kannattaako siis jäädä katsomaan sivusta, miten Kokoomus hajottaa hallituksen kun sen voisi tehdä itsekin eikä vain seurata sivusta. Nyt olisi tällä kolmannella hallituspuolueella tuhannen taalan paikka ragoida etenkin kun Kokoomus on soten osalta hajoamisen partaalla. Jos sitä jää katsomaan sivusta, saanee katsella sivusta tulevinakin vuosina. Politiikassa joutunee joskus pelaamaan "upporikasta tai rutiköyhää", mutta onko tällä kolmannella hallituspuolueella nykyisten kannatusmittausten valossa mitään hävittävääkään? Päinvastoin.

Sipilä tullaan hurraamaan ja taputtamaan Sotkamossa toistamiseen puolueen puheenjohtajaksi. Se hyvä puoli siinä on myös se, että hänen yksityiskonettaan pian tarvitaan emmekä tule näkemään enää kolmatta U-käännöstä. Kolmas kerta kun sananlaskun mukaankin toden sanoo. Naantalissa istahdetaan tällä kertaa ihan tosissaan ja hartaasti, eikä Sipilän liitingin taskusta lennä papereita enää saunan kiukaan sytykkeeksi. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ristojkoivula kuva
Risto Koivula

" Nyt olisi tällä kolmannella hallituspuolueella tuhannen taalan paikka ragoida etenkin kun Kokoomus on soten osalta hajoamisen partaalla. Jos sitä jää katsomaan sivusta, saanee katsella sivusta tulevinakin vuosina. Politiikassa joutunee joskus pelaamaan "upporikasta tai rutiköyhää", mutta onko tällä kolmannella hallituspuolueella nykyisten kannatusmittausten valossa mitään hävittävääkään? Päinvastoin. "

Kyllä Sinisten kannattaisi nyt pistää haisemaan ja ottaa kunnia SOTEn kaatamisesta...

Toimituksen poiminnat