Olli-Pekka Salminen

Ilmainen "tipsi" hallitukselle

Hallitus ilmoitti tänään, että se aikoo tehdä tiedonannon hallituksen työmarkkinapolitiikasta. Samalla se tarkoittaa sitä, että hallitus mittauttaa luottamuksensa - jälleen kerran. Pöly Soini-kohun jälkeen ehti hät hätää laskeutua kun hallitus tekee asioista jälleen hallituksen luottamuskysymyksen. 

Taktiikka on varsin ovela ja fiksu, koska hallitus hamuaa taakseen myös eduskunnan tuen työmarkkinauudistuksille. Näin ollen se voi kertoa kansalaisille - jos luottamus syntyy - että myös eduskunta on samaa mieltä uudistuksista. Hartioita ay-liikkeen kanssa käytävään taisteluun siis levennetään. Onko sillä mitään vaikutusta kansalaisiin ja ay-liikkeeseen  jää nähtäväksi. 

Valitsemallaan taktiikalla - tällä vauhdilla - pari kertaa kuussa mittautettava hallituksen luottamus käy pian hallitukselle vaaralliseksi. Mitä lähemmäksi ek-vaaleja tullaan, sitä suurempi riski hallitukselle on, että se käyttää valitsemaansa taktiikkaa.

On nimittäin niin, että vaalien lähestyessä ehdokkaat alkavat pelaamaan vahvemmin omaan pussiin, eikä hallituksen pussiin. Tämän luulisi hallituksenkin tiedostavan tai sitten se ei sitä tiedosta. Mitä lähemmäksi vaalit tulevat - vaalejahan käydään jo nyt - sitä suurempi riski hallituksella on toteuttaa jo tavaksi tullutta taktiikkaa. 

Ensi viikolla taktiikka voi mennä vielä läpi jolloin hallitus saa nippa nappa eduskunnan enemmistön taakseen, mutta sen jälkeen kun ensilumi on laskeutunut pääkaupunkiseudullekin, taktiikalta menee viimeistäänkin pohja pois. Mielenkiintoista onkin seurata kuinka kauan hallitus rohkenee pelata upporikasta tai rutiköyhää. 

Viimeistään vuoden vaihteen jälkeen kun vaalivankkurit toden teolla valjastetaan, varovaisuuden voisi olettaa hallitukseenkin rantautuvan. Taktiikkaa voi vielä sulan maan aikaan käyttää, mutta ei enää hankikeleillä. Samoilla voiteilla ei politiikan kentässäkään pärjänne kesää talvea? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

AY-liikkeen kannalta taktiikka on fiksu. Kaikki hallitukset on aina oleva vastapuoli ja aina pitää valita sodankäyntivälineet sen mukaan.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Upporikasta ja rutiköyhää sopii myös siihen jos sdp ayjyriensä avulla pääministerin jakkaran onnistuu saamaan . Rutiköyhiä kansalaisia tulee Suomes olee enemmän pitkäs juoksus . Vuokrafirmojen pyörittäjät tosin upporikastuu lisää ..

Kalle Kaskinen

Totta virkat Aunio. Hallituksen kaatuminen on huutomerkki pk- yritykselle, älä palkkaa, ota vuokrahenkilö.

Käyttäjän KystiHolappa kuva
Kyösti Holappa

Vuokralainen maksaa sitten n. tuplat vakituiseen verrattuna. Onko siihen varaa??

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Mitenkäs se homma onnistuu kun kohta kaikki työttömät on joidenkin vuokratyöfirmojen listoilla??
Sinänsä tuo sinun heittosi pitää sisällään totuuden siemenen, "älä palkkaa" kun saat duunarin ilmaiseksikin.
Sen kun vain "otat"

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Minä en näe hallituksen toimissa mitään fiksuutta, röhkeyttä ja typeryttää sitäkin enemmän. Onkohan Sipilä koskaan kuullutkan reilusta pelistä? Ei, kun julkeasti päälle vaan. Jos on eri mieltä, on yhteistyökyvytön.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Hallitus on kuitenkin onnistunut työllisyys- ja monessa muussakin tavoitteissaan. Tämä ei ole millään muotoa typeränä. AY-pomojen kanssa junaillessa pitää olla joskus röyhkeä.

Jos Demarit, vehervasureiden kanssa olisivat olleet hallituksen johdossa viime vuodet, niin velkaa olisi kaksinkertainen määrä ja talous jumissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Hallitus on kuitenkin onnistunut työllisyys- ja monessa muussakin tavoitteissaan"

No ei ole, vain pelkkää tilastonikkarointia ja bluffaammista. Tunti työtä viikossa ja olet työllistetty ja valtio maksaa palkat sekä tietenkin myös asunnon ja muun elannon.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Suomen talouden elpymisen takana on yleinen suhdannenousu, ei hallituksen toimet. Kiky oli siinä tilanteessa hyvä ratkaisu. Suurin kunnia siitä menee kyllä ay-liikkeelle.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #9

Koko laman ajan kaikki liitot olivat kuin pissa sukassa. Hallitus hoiteli asiat.
Mutta nyt kun talous on taas kunnossa, ay-pomot ovat hurjana, - pyörät seis!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

"Mutta nyt kun talous on taas kunnossa"

Suomen talous on edelleen surkeassa jamassa, velaksi eletään ja viimeisiä valtion omistuksia myydään, työttömyys pysyy korkealla kuten myös julkiset menot.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Suomalaiset eivät ole geenistöltään kauppamiehiä, eivätkä myös neuvottelijoita kärkipäästä.

Koulutus ja sivistys yleensä ovat hiukkasen noita avuja parantaneet. Miksi siis meidän/ heidän päättäjiksi yleensä valikoituvat ne, joiden geenit kaikkein vähimmin geenistöltään sopivat kaupanteko ja nouvottelutilanteisiin.

Me täällä ruohonjuuritasolla ne valinnat teemme kaikilla sektoreilla. Ilmeisesti meidän halumme on samassa perimässä, vaikkakin sosiaalisesti alemmalla tasolla.
Emme me kait halunneet ko. kiistaa nähdä ja kokea, mutta kun....
Kyllä meidät siihen johdateltiin niiden taholta, joilla on geeneissään kaiken lisäksi suunnaton vallanhimo ja estoton selviytymisvietti.

Toimituksen poiminnat