Tämän blogin uusimmat kirjoitukset http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/blogi/blog Wed, 18 Oct 2017 20:28:22 +0300 fi Maakuntauudistus, maaseudun tuho http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244669-maakuntauudistus-maaseudun-tuho <p>Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kutsui taannoin kokoon ns. C21-kaupungit. C21-kaupunkien huolena on ollut maakunnille siirtyvä elinvoima-, elinkeino- ja työllisyyspolitiikka. Ottamatta kantaa C21-kaupunkien vetoomukseen nostan maakuntauudistuksen osalta toisen,&nbsp; merkittävämmän ja tärkeämmän näkökulman.&nbsp;</p><p>Maakuntauudistus tulee tyhjentämään ns. reuna-alueiden kuntien palvelut maakuntakeskusten päätöksenteon kustannuksella. Maakuntauudistus tulee lopullisesti tyhjentämään maaseudun ja edelleen kiihdyttämään keskittämiskehitystä maakuntakeskuksiin. Maakuntakeskukset eivät ensimmäisenä rahallisten niukkuuksien aikana kohdista katsettaan kaupunkinsa palveluihin vaan katse kääntyy maakunnan reuna-alueille.&nbsp;</p><p>On selvää, että maakuntauudistuksessa valta ja päätöksenteko siirtyy maakuntakeskuskaupungeille jotka eivät käytännössä tiedä mitään mitä ympäröivässä maaseudussa tapahtuu. Tulevissa maakuntavaltuustoissa tulee istumaan lähes yksinkertainen enemmistö maakuntakeskuskaupunkien valtuutettuja ja reuna-alueiden valtuutettujen määrä on marginaalinen. Vaikuttaminen oman kunnan palveuihin olennaisesti heikkenee nykyisestä.&nbsp;</p><p>Merkillistä on, että Keskustapuolue luovuttaa oma-aloitteisessti päätösvallan maakuntakeskuskaupungeille,&nbsp; kokoomuslaisille, demareille ja muille kaupunkipuolueille ja tulevaisuudessa keskustan vaikutusvalta maakunnissa olennaisesti vähenee. Oliko tämä Keskustapuolueen tarkoitus, tokkopa. Ehkä maakuntauudistuksesta muodostui puolueelle ikuisuuskysymys vuosikymmenien takaa joka ei valitettavasti palvele nykyistä yhteiskuntaa ja sen rakenteita. Globalisaatio ja keskittymiskehitys on vuosikymmenien aikaan moninkertaistunut ja maailma muuttunut.&nbsp;</p><p>Maakuntauudistuksesta tulee vuosikymmeniin suurin uudistus ja C21-kaupunkien surema elinvoima-, elinkeino- ja työllisyyspolitiikka on hyttysen surinaa siihen verrattuna minkälaisen totaalisen tuhon uudistus tuo maakuntien reuna-alueille. Tuore VATT:n tutkimus kuntaliitoksista ja niiden vaikutuksista on tästä valitettavan hyvä esimerkki, joka tulee toteutumaan myös käytännön maakuntahallinnossa.&nbsp; Palvelut ovat keskittyneet ja mikä huomionarvoisinta, etenkin sote-palveluiden osalta.&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kutsui taannoin kokoon ns. C21-kaupungit. C21-kaupunkien huolena on ollut maakunnille siirtyvä elinvoima-, elinkeino- ja työllisyyspolitiikka. Ottamatta kantaa C21-kaupunkien vetoomukseen nostan maakuntauudistuksen osalta toisen,  merkittävämmän ja tärkeämmän näkökulman. 

Maakuntauudistus tulee tyhjentämään ns. reuna-alueiden kuntien palvelut maakuntakeskusten päätöksenteon kustannuksella. Maakuntauudistus tulee lopullisesti tyhjentämään maaseudun ja edelleen kiihdyttämään keskittämiskehitystä maakuntakeskuksiin. Maakuntakeskukset eivät ensimmäisenä rahallisten niukkuuksien aikana kohdista katsettaan kaupunkinsa palveluihin vaan katse kääntyy maakunnan reuna-alueille. 

On selvää, että maakuntauudistuksessa valta ja päätöksenteko siirtyy maakuntakeskuskaupungeille jotka eivät käytännössä tiedä mitään mitä ympäröivässä maaseudussa tapahtuu. Tulevissa maakuntavaltuustoissa tulee istumaan lähes yksinkertainen enemmistö maakuntakeskuskaupunkien valtuutettuja ja reuna-alueiden valtuutettujen määrä on marginaalinen. Vaikuttaminen oman kunnan palveuihin olennaisesti heikkenee nykyisestä. 

Merkillistä on, että Keskustapuolue luovuttaa oma-aloitteisessti päätösvallan maakuntakeskuskaupungeille,  kokoomuslaisille, demareille ja muille kaupunkipuolueille ja tulevaisuudessa keskustan vaikutusvalta maakunnissa olennaisesti vähenee. Oliko tämä Keskustapuolueen tarkoitus, tokkopa. Ehkä maakuntauudistuksesta muodostui puolueelle ikuisuuskysymys vuosikymmenien takaa joka ei valitettavasti palvele nykyistä yhteiskuntaa ja sen rakenteita. Globalisaatio ja keskittymiskehitys on vuosikymmenien aikaan moninkertaistunut ja maailma muuttunut. 

Maakuntauudistuksesta tulee vuosikymmeniin suurin uudistus ja C21-kaupunkien surema elinvoima-, elinkeino- ja työllisyyspolitiikka on hyttysen surinaa siihen verrattuna minkälaisen totaalisen tuhon uudistus tuo maakuntien reuna-alueille. Tuore VATT:n tutkimus kuntaliitoksista ja niiden vaikutuksista on tästä valitettavan hyvä esimerkki, joka tulee toteutumaan myös käytännön maakuntahallinnossa.  Palvelut ovat keskittyneet ja mikä huomionarvoisinta, etenkin sote-palveluiden osalta. 

]]>
3 http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244669-maakuntauudistus-maaseudun-tuho#comments Maakuntauudistus Sote-uudistu Wed, 18 Oct 2017 17:28:22 +0000 Olli-Pekka Salminen http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244669-maakuntauudistus-maaseudun-tuho
"Voimia Kittilän kuntapäättäjille" http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244526-voimia-kittilan-kuntapaattajille <p>Kittilän kuntapäättäjien osalta on nytkähdetty eteenpäin koskien virkarikossyytteitä ja muita hyvään hallintoon kuuluvia laiminlyöntejä. Näin oli odotettavissakin. </p><p>Keskustan kansanedustaja Eeva-Maria Maijala kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan perjantaina 13.10 heti asiasta kuultuaan, että, &quot;Joudutaanko &rdquo;Lex Kittiläksi&rdquo; kutsuttua lakia soveltamaan, eli viime kädessä ministeriö pidättäisi kunnan luottamushenkilöt tehtävistään? Tällaiseen tulisi käsittääkseni ryhtyä vain äärimmäisissä tapauksissa, joissa kunnallishallinto on kykenemätön toimimaan ja hoitamaan kuntalaisten asioita.&quot; </p><p>Eikö kyse ole jo ääritapauksesta vai millainen tapaus pitäisi Eeva-Marian mielestä olla, että Lex-Kittilä otetaan käyttöön? </p><p>Niin&acute;ikää Eeva-Maria toteaa Lapin Kansassa 14.10, &quot;Toivon voimia Kittilän päättäjille, jotka ovat joutuneet valtavan ja pitkäkestoisen julkisuusmyllerryksen keskelle.&quot; Eeva-Marian linja pysyy samana YLE:n uutisessa 14.10, &quot;&ndash; Toivon voimia Kittilän päättäjille, jotka ovat joutuneet valtavan ja pitkäkestoisen julkisuusmyllerryksen keskelle.&quot; </p><p>Eeva-Maria on unohtanut, että Kittilä-casessa on myös muita osapuolia kuin nyt syytteen alla olevat kuntapäättäjät, ja jotka saattaisivat myöskin tarvita niitä peräänkuulutettuja &quot;voimia&quot;.&nbsp;</p><p>Eeva-Maria toivottaa eri medioissa voimia Kittilän kuntapäättäjille jotka ovat virkarikossyytteen alaisia. Ymmärrän Eeva-Marian sympatian Kittilän kuntapäättäjiä kohtaan vain siitä näkökulmasta, että hän sai viime eduskuntavaaleissa Kittilästä ääniä 237 kappaletta ja suoraan valituista Lapin kansanedustajista eniten. Muuta järkeenkäypää sympatiseerauksen syytä en sitten enää keksimälläkään keksi. </p><p>Eeva-Maria kommentoi (YLE), että ko. valtuutettujen osalta riittää, että he jääväävät itsensä ko. asioita koskien. Kuntalaki ja yleinen oikeustaju kyseisessä tilanteessa toteavat täysin toisin. Kommenttien mukaan meno Kittilässä saisi Eeva-Marian mukaan jatkua nykyisellään. Kommenteissa olettaisi jonkinlaista suhteellisuuden tajua vaikka niin tärkeä kun jokainen ääni vaaleissa onkin, myös Kittilästä.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kittilän kuntapäättäjien osalta on nytkähdetty eteenpäin koskien virkarikossyytteitä ja muita hyvään hallintoon kuuluvia laiminlyöntejä. Näin oli odotettavissakin.

Keskustan kansanedustaja Eeva-Maria Maijala kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan perjantaina 13.10 heti asiasta kuultuaan, että, "Joudutaanko ”Lex Kittiläksi” kutsuttua lakia soveltamaan, eli viime kädessä ministeriö pidättäisi kunnan luottamushenkilöt tehtävistään? Tällaiseen tulisi käsittääkseni ryhtyä vain äärimmäisissä tapauksissa, joissa kunnallishallinto on kykenemätön toimimaan ja hoitamaan kuntalaisten asioita."

Eikö kyse ole jo ääritapauksesta vai millainen tapaus pitäisi Eeva-Marian mielestä olla, että Lex-Kittilä otetaan käyttöön?

Niin´ikää Eeva-Maria toteaa Lapin Kansassa 14.10, "Toivon voimia Kittilän päättäjille, jotka ovat joutuneet valtavan ja pitkäkestoisen julkisuusmyllerryksen keskelle." Eeva-Marian linja pysyy samana YLE:n uutisessa 14.10, "– Toivon voimia Kittilän päättäjille, jotka ovat joutuneet valtavan ja pitkäkestoisen julkisuusmyllerryksen keskelle."

Eeva-Maria on unohtanut, että Kittilä-casessa on myös muita osapuolia kuin nyt syytteen alla olevat kuntapäättäjät, ja jotka saattaisivat myöskin tarvita niitä peräänkuulutettuja "voimia". 

Eeva-Maria toivottaa eri medioissa voimia Kittilän kuntapäättäjille jotka ovat virkarikossyytteen alaisia. Ymmärrän Eeva-Marian sympatian Kittilän kuntapäättäjiä kohtaan vain siitä näkökulmasta, että hän sai viime eduskuntavaaleissa Kittilästä ääniä 237 kappaletta ja suoraan valituista Lapin kansanedustajista eniten. Muuta järkeenkäypää sympatiseerauksen syytä en sitten enää keksimälläkään keksi.

Eeva-Maria kommentoi (YLE), että ko. valtuutettujen osalta riittää, että he jääväävät itsensä ko. asioita koskien. Kuntalaki ja yleinen oikeustaju kyseisessä tilanteessa toteavat täysin toisin. Kommenttien mukaan meno Kittilässä saisi Eeva-Marian mukaan jatkua nykyisellään. Kommenteissa olettaisi jonkinlaista suhteellisuuden tajua vaikka niin tärkeä kun jokainen ääni vaaleissa onkin, myös Kittilästä. 

 

]]>
2 http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244526-voimia-kittilan-kuntapaattajille#comments Kittilä Mon, 16 Oct 2017 13:02:13 +0000 Olli-Pekka Salminen http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244526-voimia-kittilan-kuntapaattajille
Perustuslakiasiantuntijat, tulkaa esiin! http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241751-perustuslakiasiantuntijat-tulkaa-esiin <p>Turun traaginen tapahtuma on virittänyt aiheellisesti keskustelun viranomaisten tiedusteluvaltuuksien lisäämisestä. Asiaa on syytä pohtia sillä terrorismi näyttää rantautuneen myös lintukotoomme. Tiedustelulain nopea voimaan saattaminen puhuttaa senaattoreiden ja ministereiden piireissä. Hyvä näin.</p> <p>Olisiko kuitenkin tässä tilanteessa hyvä, että myös perustuslakiasiantuntijat astuvat esiin, jottei käy jälleen niin - kuten sote:n valinnanvapauden osalta - että asiantuntijat perustuslakivaliokunnan suulla tulevat vasta viime metreillä esiin. Olisimmeko jo oppineet perustuslakiin liittyvästä keskustelusta jo jotakin - toivottavasti.&nbsp;</p> <p>Viranomaiset ovat valmistelleet tiedustelulakia (siviilitiedustelulaki) jo pitkään ja vast&acute;ikää (19.4) on jätetty asiasta varsin seikkaperäinen siviilitiedustelulakityöryhmän mietintö:&nbsp;</p> <p><a href="http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79759/SM_08_2017_Siviilitiedostelulainsaadanto.pdf?sequence=1" title="http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79759/SM_08_2017_Siviilitiedostelulainsaadanto.pdf?sequence=1">http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79759/SM_08_20...</a></p> <p>Jos mietintöä hieman vilkaisee huomaa maallikonkin silmin, että mietintö on varsin seikkaperäinen ja eri näkökulmista asiaa pohtiva. Henkilökohtainen kompetenssini ei riitä arvioimaan yksittäisten säännösten oikeusvaikutuksia, eikä se ole tarpeenkaan. Sen sijaan julkisuudessa käytävään tiedustelulain nopeaan säätämiseen voin todeta, että sille ei ole olemassa tällä hetkellä minkäänlaisia esteitä.</p> <p><em><strong>On nimittäin olemassa keino jolla valmistelultu tiedustelulakiluonnos, sikäli kun se on oikean sisältöinen, on otettavissa lainsäädäntöön ilman perustuslain muuttamista tai sen säätämisjärjestyksessä. Kyseessä on ns. tilapäinen poikkeus perusoikeuksista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että poikkeaminen voidaan kirjoittaa lakiin (esim. tiedustelulaki) jo ennen lain sisällön tarkoituksen realisoitumista (esim. terroriteko). Lain yksityiskohdat kirjoitetaan lakitekstiin ja mikä huomionarvoista, myös vaihtoehtoisesti valtioneuvoston asetukseen.&nbsp;</strong></em></p> <p>Poliittinen debatti ja politiikan teko käy medioissa kuumana - kuten sote:nkin viimemetreillä. Olisiko tästä viisastuttu ainakin siltä osin, että poliittiseen keskusteluun tulisivat mukaan jo tässä vaiheessa perustuslakiasiantuntijatkin ennen kuin maallikkoiden keskustelu lähtee lopullisesti käsistä, etenkin kun kyse on näin traagisesta tapahtumasta ja aiheesta. Perustuslakiasiantuntijat - tulkaa esiin!</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Turun traaginen tapahtuma on virittänyt aiheellisesti keskustelun viranomaisten tiedusteluvaltuuksien lisäämisestä. Asiaa on syytä pohtia sillä terrorismi näyttää rantautuneen myös lintukotoomme. Tiedustelulain nopea voimaan saattaminen puhuttaa senaattoreiden ja ministereiden piireissä. Hyvä näin.

Olisiko kuitenkin tässä tilanteessa hyvä, että myös perustuslakiasiantuntijat astuvat esiin, jottei käy jälleen niin - kuten sote:n valinnanvapauden osalta - että asiantuntijat perustuslakivaliokunnan suulla tulevat vasta viime metreillä esiin. Olisimmeko jo oppineet perustuslakiin liittyvästä keskustelusta jo jotakin - toivottavasti. 

Viranomaiset ovat valmistelleet tiedustelulakia (siviilitiedustelulaki) jo pitkään ja vast´ikää (19.4) on jätetty asiasta varsin seikkaperäinen siviilitiedustelulakityöryhmän mietintö: 

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79759/SM_08_2017_Siviilitiedostelulainsaadanto.pdf?sequence=1

Jos mietintöä hieman vilkaisee huomaa maallikonkin silmin, että mietintö on varsin seikkaperäinen ja eri näkökulmista asiaa pohtiva. Henkilökohtainen kompetenssini ei riitä arvioimaan yksittäisten säännösten oikeusvaikutuksia, eikä se ole tarpeenkaan. Sen sijaan julkisuudessa käytävään tiedustelulain nopeaan säätämiseen voin todeta, että sille ei ole olemassa tällä hetkellä minkäänlaisia esteitä.

On nimittäin olemassa keino jolla valmistelultu tiedustelulakiluonnos, sikäli kun se on oikean sisältöinen, on otettavissa lainsäädäntöön ilman perustuslain muuttamista tai sen säätämisjärjestyksessä. Kyseessä on ns. tilapäinen poikkeus perusoikeuksista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että poikkeaminen voidaan kirjoittaa lakiin (esim. tiedustelulaki) jo ennen lain sisällön tarkoituksen realisoitumista (esim. terroriteko). Lain yksityiskohdat kirjoitetaan lakitekstiin ja mikä huomionarvoista, myös vaihtoehtoisesti valtioneuvoston asetukseen. 

Poliittinen debatti ja politiikan teko käy medioissa kuumana - kuten sote:nkin viimemetreillä. Olisiko tästä viisastuttu ainakin siltä osin, että poliittiseen keskusteluun tulisivat mukaan jo tässä vaiheessa perustuslakiasiantuntijatkin ennen kuin maallikkoiden keskustelu lähtee lopullisesti käsistä, etenkin kun kyse on näin traagisesta tapahtumasta ja aiheesta. Perustuslakiasiantuntijat - tulkaa esiin!

]]>
0 http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241751-perustuslakiasiantuntijat-tulkaa-esiin#comments Tiedustelulaki perustuslaki Wed, 23 Aug 2017 08:30:44 +0000 Olli-Pekka Salminen http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241751-perustuslakiasiantuntijat-tulkaa-esiin
Kuka kuiskaisi Saarikolle sen http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239929-kuka-kuiskaisi-saarikolle-sen <p>Perustuslakivaliokunnan lausunnossa todetaan, että &quot;sote-palvelujen järjestämisvastuu on voimassa olevan lainsäädännön mukaan kunnalla. Sote-järjestämislakiehdotuksen 9&nbsp;&sect;:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu osoitetaan maakunnille. <em><strong>Lakiehdotuksen</strong></em> 22&nbsp;&sect;:n 2 momentin <em><strong>mukaan kunnat, kuntayhtymät sekä niiden tytäryhteisöt ja määräysvallassa olevat säätiöt</strong></em> <em><strong>eivät saa tuottaa maakunnan järjestämisvastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja.</strong></em> Kyse on näin ollen paitsi lakisääteisen tehtävän siirtämisestä pois kunnalta myös siitä, että kuntaa kielletään tuottamasta sote-palveluita.&quot;</p><p>Hallituksen esitys sittä, etteivät kunnat ja kuntayhtymät voisi tuottaa tuleville maakunnille sote-palveluita ei ole minkäänlaisia lakisääteisiä perusteita. Mitään lakisääteistä estettä tähän ei ole olemassa. Päinvastoin, mikäli maakuntahallinto edes jo siirretyssä aikataulussa olisi teoreettista saada voimaan olisi tarkoituksenmukaista, että kunnille ja kuntayhtymille mahdollistetaan palveluiden tuotttaminen maakunnille koska ne operoivat jo kyseisellä toimialalla.</p><p>Maakuntien käynnistyminen, kuten se näyttää nyt sidotun sote- ja valinnanvapauslakeihin, uhkaa edelleen kireän aikataulun vuoksi siirtyä entisestään kun otetaan vielä huomioon, että selvitettäväksi maakunnissa ja kunnissa tulee tuhansia sopimuksia ja kiinteistöjen omistuksiin liittyviä juridisia kysymyksiä. Edellä mainittuun kuntien ja kuntayhtymien estämiseen palveluiden tuottamisesta ko. aikataulussa ei kannata tehdä entistä monimutkaisempaa kuin se jo on. Maakunnat pääsevät päivastoin nopeammin jalkeille.&nbsp;</p><p>Mikäli etenkin keskustapuolue haluaa maakuntauudistuksen maaliin uudessa aikataulussa sen olisi tarkoituksenmukaista ottaa lähtökohdaksi, että kunnille ja kuntayhtymille mahdollistetaan sote-palveluiden tuottaminen. Etenkin, koska mikään laki ei estä sitä.</p><p>10.7 uutena peruspalveluministerinä aloittanut Annika Saarikko toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 8.7), &quot;En ole itse tuomassa sitä poliittiseen uudelleenarvioon. Suomi on muutakin kuin suuret kaupungit. Palveluiden vahvuus tulee siitä, että ne ovat isompien alueiden eli maakuntien vastuulla.&quot; Saarikko toteaa, että; &quot;Maakuntien julkisia toimintoja ei saa yhtiöittää &ndash; se oli huudahdus, ja sen hallitus joutuu nyt muuttamaan. Sen sijaan kuntien aseman arviointi oli Saarikon mukaan &rdquo;kuiskaus&rdquo;. Hänen mielestään se oli lähinnä kehotus hallitukselle perustella asia paremmin.&quot;</p><p>Saarikko ei nähtävästi ole sisäistänyt, että sote-palveluita koskevassa keskustelussa on kaksi ratkaisevaa termiä; järjestämis- ja tuottamisvastuu, jotka ovat kaksi täysin eri asiaa. Maakuntien järjestämisvastuu ei ole sama asia kuin tuottamisvastuu. Saarikko viittaa suuriin kaupunkeihin, mutta yhtä lailla tuottamismahdollisuus on tärkeä pienillekin kunnille. Aloittaneelle ministerille näiden kahden tärkeän termin sisältö olisi hyvä avata nopeasti jotta jatkovalmistelu ei lähde heti ensi metreiltä hakoteille.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Perustuslakivaliokunnan lausunnossa todetaan, että "sote-palvelujen järjestämisvastuu on voimassa olevan lainsäädännön mukaan kunnalla. Sote-järjestämislakiehdotuksen 9 §:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu osoitetaan maakunnille. Lakiehdotuksen 22 §:n 2 momentin mukaan kunnat, kuntayhtymät sekä niiden tytäryhteisöt ja määräysvallassa olevat säätiöt eivät saa tuottaa maakunnan järjestämisvastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja. Kyse on näin ollen paitsi lakisääteisen tehtävän siirtämisestä pois kunnalta myös siitä, että kuntaa kielletään tuottamasta sote-palveluita."

Hallituksen esitys sittä, etteivät kunnat ja kuntayhtymät voisi tuottaa tuleville maakunnille sote-palveluita ei ole minkäänlaisia lakisääteisiä perusteita. Mitään lakisääteistä estettä tähän ei ole olemassa. Päinvastoin, mikäli maakuntahallinto edes jo siirretyssä aikataulussa olisi teoreettista saada voimaan olisi tarkoituksenmukaista, että kunnille ja kuntayhtymille mahdollistetaan palveluiden tuotttaminen maakunnille koska ne operoivat jo kyseisellä toimialalla.

Maakuntien käynnistyminen, kuten se näyttää nyt sidotun sote- ja valinnanvapauslakeihin, uhkaa edelleen kireän aikataulun vuoksi siirtyä entisestään kun otetaan vielä huomioon, että selvitettäväksi maakunnissa ja kunnissa tulee tuhansia sopimuksia ja kiinteistöjen omistuksiin liittyviä juridisia kysymyksiä. Edellä mainittuun kuntien ja kuntayhtymien estämiseen palveluiden tuottamisesta ko. aikataulussa ei kannata tehdä entistä monimutkaisempaa kuin se jo on. Maakunnat pääsevät päivastoin nopeammin jalkeille. 

Mikäli etenkin keskustapuolue haluaa maakuntauudistuksen maaliin uudessa aikataulussa sen olisi tarkoituksenmukaista ottaa lähtökohdaksi, että kunnille ja kuntayhtymille mahdollistetaan sote-palveluiden tuottaminen. Etenkin, koska mikään laki ei estä sitä.

10.7 uutena peruspalveluministerinä aloittanut Annika Saarikko toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 8.7), "En ole itse tuomassa sitä poliittiseen uudelleenarvioon. Suomi on muutakin kuin suuret kaupungit. Palveluiden vahvuus tulee siitä, että ne ovat isompien alueiden eli maakuntien vastuulla." Saarikko toteaa, että; "Maakuntien julkisia toimintoja ei saa yhtiöittää – se oli huudahdus, ja sen hallitus joutuu nyt muuttamaan. Sen sijaan kuntien aseman arviointi oli Saarikon mukaan ”kuiskaus”. Hänen mielestään se oli lähinnä kehotus hallitukselle perustella asia paremmin."

Saarikko ei nähtävästi ole sisäistänyt, että sote-palveluita koskevassa keskustelussa on kaksi ratkaisevaa termiä; järjestämis- ja tuottamisvastuu, jotka ovat kaksi täysin eri asiaa. Maakuntien järjestämisvastuu ei ole sama asia kuin tuottamisvastuu. Saarikko viittaa suuriin kaupunkeihin, mutta yhtä lailla tuottamismahdollisuus on tärkeä pienillekin kunnille. Aloittaneelle ministerille näiden kahden tärkeän termin sisältö olisi hyvä avata nopeasti jotta jatkovalmistelu ei lähde heti ensi metreiltä hakoteille. 

 

]]>
4 http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239929-kuka-kuiskaisi-saarikolle-sen#comments Maakuntauudistus Sote-uudistus Mon, 10 Jul 2017 12:51:58 +0000 Olli-Pekka Salminen http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239929-kuka-kuiskaisi-saarikolle-sen
Sote-kiire loppui kuin kirveen silmään http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239718-sote-kiire-loppui-kuin-kirveen-silmaan <p>&nbsp;</p> <p>Sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan 1. tammikuuta 2020, jos hallituksen esitys toteutuu. (YLE).&nbsp;</p> <p>Valinnanvapauteen kytketty yhtiöittämispakko karahti perustuslakivaliokunnassa odotetusti kiville. VM:n virkamiehet ovat olleet yhtiöittämispakosta tai sen pakottomattomuudesta tietoisia sen ensi metreiltä. Sipilä ja Orpo ovat käytännössä edellyttäneet, jotta hallitus ei kaadu, että virkamiehet vastoin omaa osaamistaan vievät uudistukset maaliin. Projektipäällikkö Pöysti ostettiin ja palkittiin uudistuksen eteenpäinviemiseksi oikeuskanslerin viralla.&nbsp;</p> <p>Yhtiöittämisvelvollisuus kytkettiin osaksi valinnanvapautta joka kokoomuksen &quot;kykypuolueena&quot; olisi pitänyt tietää mahdottomaksi. &nbsp;</p> <p>Kuntalehti 16.4.2016.</p> <p><a href="https://kuntalehti.fi/mielipide/sote-palveluiden-yhtioittamisvelvollisuuden-paradoksi/" title="https://kuntalehti.fi/mielipide/sote-palveluiden-yhtioittamisvelvollisuuden-paradoksi/">https://kuntalehti.fi/mielipide/sote-palveluiden-yhtioittamisvelvollisuu...</a></p> <p>Sipilän ja Orpon - peesaajina Perussuomalaiset jotka eivät ole ottaneet käytännössä uudistuksiin mitään kantaa - liitto ja liima on niin vahva, että sen myötä mentiin politiikan ja lain rajapinnalle jonka sijaiskärsijäksi Pöysti tulee myöhemmin joutumaan huolimatta siitä, että hän vetäytyi valinnanvapausvalmistelun jatkotyöstä. On nimittäin siten, että virkamies on esteellinen käsittelemään hänen valmistelemiaan asioita ja jo toteutuneita esityksiä koskien joita käytetään lainvalmistelun esitöinä. Lainvalmistelun esityöt ovat merkittävä osa lainvalmisteluaineistoa.&nbsp;</p> <p>Pöysti on valmistellut valinnanvapautta mikä tarkoittaa sitä, että hänen vetäytyessä jatkossa valinnanvapauslain valmistelusta ei tee hänestä juridisesti esteetöntä oikeuskanslerin virassakaan jonka Pöysti tietää itsekin. Apulaisoikeuskanslerit tulevat olemaan täystyöllistettyjä Pöystin jäävätessä itsensä vähän väliä. Oikeuskanslerin virastolle Pöystin nimittäminen ei tee viraston työtä helpoksi.&nbsp;</p> <p>Maakuntien osalta aikataulun siirtyminen ja lykkääntyminen on ennen kaikkea voitto maakunnille mutta poliittinen tappio hallitukselle. Ennen kuin lait tulevat voimaan järjestetään sillä välin eduskuntavaalit ja kovin huono veikkaus ei ole, että oppositio, etupäässä SDP kaataa valinnanvapauden. Maakuntauudistus tullee menemään maaliin, ellei kokoomus iltalypse asiaa eduskuntavaali-iltojen tv-keskusteluissa. Kokoomuksen äänenkannattajat asuvat suurissa kasvukeskuksissa joten nähtäväksi jää milloin iltalypsy alkaa. Eduskuntavaalien kalkkiviivoilla viimeistään jos ei jo kohta huomenna.&nbsp;</p> <p>Maan hallitus on valmistellut pienempiäkin lakeja erittäin huonolla lainvalmistelulla ja painostanut virkamiehiä viemään haluamiaan poliittisia intohimoja perustuslakeja kunnioittamatta. Hallituksen ja hallitusten tulee pitää huolta siitä, että vaikka kiirettä pitää, on lainvalmistelun ja sille varattavan ajan olla riittävä. Poliittisia irtopisteitä ei saa uudistuksista puhumalla vaan niitä toteuttamalla. Sote-uudistus, kuten monet hallituksen monet muutkin lakiuudistukset kaatuvat järjestään. Kun hallituksen aikaansaannoksia lainsäätäjänä keväällä 2019 arvioidaan, käytännössä lainvalmistelun ja lakien säätämisen osalta käteen ei ole käytännössä jäänyt mitään. Oppositio tullee korjaamaan kypsät hedelmät.&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

Sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan 1. tammikuuta 2020, jos hallituksen esitys toteutuu. (YLE). 

Valinnanvapauteen kytketty yhtiöittämispakko karahti perustuslakivaliokunnassa odotetusti kiville. VM:n virkamiehet ovat olleet yhtiöittämispakosta tai sen pakottomattomuudesta tietoisia sen ensi metreiltä. Sipilä ja Orpo ovat käytännössä edellyttäneet, jotta hallitus ei kaadu, että virkamiehet vastoin omaa osaamistaan vievät uudistukset maaliin. Projektipäällikkö Pöysti ostettiin ja palkittiin uudistuksen eteenpäinviemiseksi oikeuskanslerin viralla. 

Yhtiöittämisvelvollisuus kytkettiin osaksi valinnanvapautta joka kokoomuksen "kykypuolueena" olisi pitänyt tietää mahdottomaksi.  

Kuntalehti 16.4.2016.

https://kuntalehti.fi/mielipide/sote-palveluiden-yhtioittamisvelvollisuuden-paradoksi/

Sipilän ja Orpon - peesaajina Perussuomalaiset jotka eivät ole ottaneet käytännössä uudistuksiin mitään kantaa - liitto ja liima on niin vahva, että sen myötä mentiin politiikan ja lain rajapinnalle jonka sijaiskärsijäksi Pöysti tulee myöhemmin joutumaan huolimatta siitä, että hän vetäytyi valinnanvapausvalmistelun jatkotyöstä. On nimittäin siten, että virkamies on esteellinen käsittelemään hänen valmistelemiaan asioita ja jo toteutuneita esityksiä koskien joita käytetään lainvalmistelun esitöinä. Lainvalmistelun esityöt ovat merkittävä osa lainvalmisteluaineistoa. 

Pöysti on valmistellut valinnanvapautta mikä tarkoittaa sitä, että hänen vetäytyessä jatkossa valinnanvapauslain valmistelusta ei tee hänestä juridisesti esteetöntä oikeuskanslerin virassakaan jonka Pöysti tietää itsekin. Apulaisoikeuskanslerit tulevat olemaan täystyöllistettyjä Pöystin jäävätessä itsensä vähän väliä. Oikeuskanslerin virastolle Pöystin nimittäminen ei tee viraston työtä helpoksi. 

Maakuntien osalta aikataulun siirtyminen ja lykkääntyminen on ennen kaikkea voitto maakunnille mutta poliittinen tappio hallitukselle. Ennen kuin lait tulevat voimaan järjestetään sillä välin eduskuntavaalit ja kovin huono veikkaus ei ole, että oppositio, etupäässä SDP kaataa valinnanvapauden. Maakuntauudistus tullee menemään maaliin, ellei kokoomus iltalypse asiaa eduskuntavaali-iltojen tv-keskusteluissa. Kokoomuksen äänenkannattajat asuvat suurissa kasvukeskuksissa joten nähtäväksi jää milloin iltalypsy alkaa. Eduskuntavaalien kalkkiviivoilla viimeistään jos ei jo kohta huomenna. 

Maan hallitus on valmistellut pienempiäkin lakeja erittäin huonolla lainvalmistelulla ja painostanut virkamiehiä viemään haluamiaan poliittisia intohimoja perustuslakeja kunnioittamatta. Hallituksen ja hallitusten tulee pitää huolta siitä, että vaikka kiirettä pitää, on lainvalmistelun ja sille varattavan ajan olla riittävä. Poliittisia irtopisteitä ei saa uudistuksista puhumalla vaan niitä toteuttamalla. Sote-uudistus, kuten monet hallituksen monet muutkin lakiuudistukset kaatuvat järjestään. Kun hallituksen aikaansaannoksia lainsäätäjänä keväällä 2019 arvioidaan, käytännössä lainvalmistelun ja lakien säätämisen osalta käteen ei ole käytännössä jäänyt mitään. Oppositio tullee korjaamaan kypsät hedelmät. 

 

 

]]>
3 http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239718-sote-kiire-loppui-kuin-kirveen-silmaan#comments #valinnanvapaus Sote-uudistus Wed, 05 Jul 2017 13:14:06 +0000 Olli-Pekka Salminen http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239718-sote-kiire-loppui-kuin-kirveen-silmaan
U-käännöstä enteilee http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239414-u-kaannosta-enteilee <p>Sote-viikko huipentui Perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuuteen jossa tyrmättiin yhtiöittäminen ja alkuperäinen aikataulu valinnanvapauden osalta. Työmaata siis hallituksella riittää, toisin kuin hallituspuolueiden edustajat ovat jo ehtineet julkisuudessa todeta tapaan; asia kaipaa vain vähän viilausta.&nbsp;</p><p>Kokoomus ja Keskusta ovat heittäneet romukoppaan jo alkuviikosta yhtiöittämisvelvoitteen joka tosiasiallisesti ei ollut puolueiden ykköstavoite. Keskustalle tavoite on maakuntahallinto ja Kokoomukselle valinnanvapaus. Yhtiöittämisvelvoite joutikin romukoppaan. Mitä tuolla tekee häiritsemästä päätavoitteita.&nbsp;</p><p>Kovin väärässä en ollene, kun arssinoin, että yhtiöittämisvelvollisuus luotiin pohjaksi valinnanvapauden syntymiselle. Hallituksessa päätettiin, että otetaan yhtiöittämisvelvollisuus palettiin mukaan, jotta ikäänkuin valinnanvapauden rinnalla asiakkaalla olisi vastinpari julkisen ja yksityisen yhtiön tasavertaiselle toiminnalle EU-kilpailulainsäädännön mukaan. Yhtiöittämisvelvollisuus oli tasoitettu tie - ja vipuvarsi - valinnanvapauden saamiseksi osaksi pakettia. Projektipäällikkö Pöystillä esikuntineen on tasan tarkkaan ollut tiedossa jo alkumetreillä, ettei yhtiöittämisvelvollisuutta ole, mutta politrukit ovat halunneet sen poliittisesti mukaan lakien pakettiin. Pöysti ei ole niin pöljä, ettei tietäisi sitä, että etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa EU ei edellytä yhtiöittämistä.&nbsp;</p><p>Kyse on ollut hallituksen tietoisesta ja taktisesta ratkaisusta jotta kokoomuskin saisi jotakin paketissa läpi. Hallitus on ollut suunnitelmallisesti tietoinen, että jos yhtiöittämisvelvoite perustuslakivaliokunnassa kaatuu, sillä ei ole lopulta merkitystä maakuntauudistukseen ja valinnanvapauteen. Yhtiöittämisen esillä pitäminen kalkkiviivoille saakka oli sinänsä fiksu veto hallitukselta, koska sen suhteen ei ollut mitään menetettävää.&nbsp;</p><p>Nähtäväksi jää, irroitetaanko nyt jäljelle jääneet maakunta, sote ja sitä kautta valinnanvapaus toisistaan. Keskustalla on tulipalokiire saada maakuntalaki voimaan, eikä valinnanvapauden kangertelu asiaa helpota. Lähipäivinä mitattavaksi tulee hallituksen todellinen kestokyky vai nähdäänkö kolmas U-käännös. Mitä todennäköisemmin, sillä mikäli U-käännöstä ei nähdä, kaatuu myös hallitus.&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Sote-viikko huipentui Perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuuteen jossa tyrmättiin yhtiöittäminen ja alkuperäinen aikataulu valinnanvapauden osalta. Työmaata siis hallituksella riittää, toisin kuin hallituspuolueiden edustajat ovat jo ehtineet julkisuudessa todeta tapaan; asia kaipaa vain vähän viilausta. 

Kokoomus ja Keskusta ovat heittäneet romukoppaan jo alkuviikosta yhtiöittämisvelvoitteen joka tosiasiallisesti ei ollut puolueiden ykköstavoite. Keskustalle tavoite on maakuntahallinto ja Kokoomukselle valinnanvapaus. Yhtiöittämisvelvoite joutikin romukoppaan. Mitä tuolla tekee häiritsemästä päätavoitteita. 

Kovin väärässä en ollene, kun arssinoin, että yhtiöittämisvelvollisuus luotiin pohjaksi valinnanvapauden syntymiselle. Hallituksessa päätettiin, että otetaan yhtiöittämisvelvollisuus palettiin mukaan, jotta ikäänkuin valinnanvapauden rinnalla asiakkaalla olisi vastinpari julkisen ja yksityisen yhtiön tasavertaiselle toiminnalle EU-kilpailulainsäädännön mukaan. Yhtiöittämisvelvollisuus oli tasoitettu tie - ja vipuvarsi - valinnanvapauden saamiseksi osaksi pakettia. Projektipäällikkö Pöystillä esikuntineen on tasan tarkkaan ollut tiedossa jo alkumetreillä, ettei yhtiöittämisvelvollisuutta ole, mutta politrukit ovat halunneet sen poliittisesti mukaan lakien pakettiin. Pöysti ei ole niin pöljä, ettei tietäisi sitä, että etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa EU ei edellytä yhtiöittämistä. 

Kyse on ollut hallituksen tietoisesta ja taktisesta ratkaisusta jotta kokoomuskin saisi jotakin paketissa läpi. Hallitus on ollut suunnitelmallisesti tietoinen, että jos yhtiöittämisvelvoite perustuslakivaliokunnassa kaatuu, sillä ei ole lopulta merkitystä maakuntauudistukseen ja valinnanvapauteen. Yhtiöittämisen esillä pitäminen kalkkiviivoille saakka oli sinänsä fiksu veto hallitukselta, koska sen suhteen ei ollut mitään menetettävää. 

Nähtäväksi jää, irroitetaanko nyt jäljelle jääneet maakunta, sote ja sitä kautta valinnanvapaus toisistaan. Keskustalla on tulipalokiire saada maakuntalaki voimaan, eikä valinnanvapauden kangertelu asiaa helpota. Lähipäivinä mitattavaksi tulee hallituksen todellinen kestokyky vai nähdäänkö kolmas U-käännös. Mitä todennäköisemmin, sillä mikäli U-käännöstä ei nähdä, kaatuu myös hallitus. 

]]>
0 http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239414-u-kaannosta-enteilee#comments #maakuntauudistus Sote Valinnanvapaus Yhtiöittäminen Thu, 29 Jun 2017 12:35:50 +0000 Olli-Pekka Salminen http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239414-u-kaannosta-enteilee
Kolmas U-käännös lähinnä teoreettinen http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239287-kolmas-u-kaannos-enaa-teoreettinen <p>Kokoomus ja Keskusta aloittivat sote-viikon otattamalla yhteen heti maanantaina. Palavan tulikikun bensiiniin heitti Kokoomuksen Paula Risikko toteamalla,</p><p>-&nbsp;Mikäli korjaustarpeet ovat suuria, hallitus valmistelee valinnanvapauslaista uuden esityksen. Tällöin maakuntalain ja soten järjestämislain lakiesitysten käsittely eduskunnassa tulee vähintään keskeyttää.</p><p>Keskustan Matti Vanhanen kiirehti kommentoimaan Risikon lausuntoa toteamalla, &nbsp;</p><p>-&nbsp;Ministeri Risikon tapa ehdollistaa hallituksen tärkeimmän uudistuksen toteuttaminen, voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi.&nbsp;</p><p>Kokoomuksen ja Keskustan riidan siemen oli kylvetty. Jopa siinä määrin, ettei Keskustan edustajaa nähty illan A-studiossa, toisin kuin olisi odottanut, puolustamassa omia näkemyksiään. Nyt SDP ja Kokoomus saivat kaivattua mediatilaa jota Keskustan ei olisi ehkä kannattanut heille luovuttaa. Poissaolo A-studiosta kielii siitä, että bensakanisteri edelleen roihuaa juhannuskokon lailla.&nbsp;</p><p>Pääministeri Sipiläkin kiirehti kommentoimaan Kiinan matkaltaan syntynyttä tilannetta toteamalla, että&nbsp;</p><p>-&nbsp;Nyt puhutaan yhdestä kokonaisuudesta eli valinnanvapauden osuudesta. Jos ja kun perustuslakivaliokunnalla on siihen huomautettavaa, sitten me korjaamme sitä vastaavasti. Nyt on ihan turha puhua mistään vaaleista, vaan nyt me teemme töitä sen eteen, että korjaamme sen, mitä havaintoja perustuslakivaliokunnalla on.</p><p>Sipilän kommentissa todetaan, että kyse on vain yhdestä kokonaisuudesta eli valinnanvapaudesta. Tarkkakorvainen ja -silmäinen lukija kiinnittää huomiota, että Sipilä puhuu yhdestä kokonaisuudesta mikä tarkoittaa sitä, että maakuntalaki on irrotettu sote- ja valinnanvapaudesta, toisin kuin Kokoomusväki asiaa tulkitsee.&nbsp;</p><p>Kokoomuksen sote-takuumies, Ben Zyskowicz puolestaan toteaa, että&nbsp;</p><p>-&nbsp;Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, valinnanvapaus ei ole vaikeuksissa eduskunnassa eikä se ole törmäämässä perustuslaillisiin ongelmiin.&nbsp;</p><p>Zyskowicz paljastaa minkä suuntaisia keskusteluita Perustuslakivaliokunnassa on viime päivinä käyty ja toteaa samaan hengenvetoon, ettei maakuntien toimintojen yhtiöittäminen ole puolueelle elämän ja kuoleman kysymys. Valinnanvapaus sen sijaan on samoin kuin maakuntahallinto Keskustalle. Kokoomukselle voisi olla etua lakien yhtäaikaisesta hyväksymisestä myös siltä osin, että uudistukset toteutuvat asetetussa aikataulussa ja maakuntavaalit olisivat presidentinvaalien yhteydessä. Tällöin Niinistön vetoapu saattaisi vaikuttaa myös siihen, minkä numeron äänestäjä pyöräyttää maakuntavaalikopissa.&nbsp;</p><p>Sote-viikon kliimaksi aktualisoitunee perjantaina jolloin nähdään, tekeekö PM Sipilä kolmannen u-käännöksen ja mikä on UV eduskuntaryhmän osuus asiassa. Tosiasiallisesti UV on tämän viikon vahvassa vaa&acute;ankieliasemassa, miten he suhtautuvat uudistusten aikataulutukseen joka väistämättä on perustuslakivaliokunnalta tulossa. Kallistuuko UV Keskustan maakuntahallinnon kannalle vai Kokoomuksen kokonaispakettiin jossa runnotaan maaliin samanaikaisesti sekä sote, - valinnanvapus, - että maakuntauudistus.&nbsp;</p><p>Perussuomalaisten puoluekokouksesta ja sitä seuranneesta hallituskriisistä (osa II) on puolueilla kenties otettu jotakin opiksi. Tämä voi tarkoittaa sitä, että nykyisten oppositiopuolueiden puheenjohtajien puhelimet käyvät niin ikää tulikuumina joskin muista syistä. Hallitus on hajoamispisteessä ja viisasta on, että oppositio muodostaa myös oman kannan ja näkemyksen siihen, miten ja millä aikataululla uudistukset olisivat vietävissä maaliin. Hallituksen hajoamisen toteutumisprosentti hipoo tällä hetkellä 95:ttä, joten sitäkin taustaa vasten oppositiojohtajien kannattaa hörpätä kuppi tai kaksi.&nbsp;</p><p>Timo Soini, sikäli mikäli ravimiehen pelisilmää vielä katsomossa on, heittää kuluvalla viikolla Sipilälle ja Orpolle tipsin (ravivihjeen), miten viikolla päätökset pitäisi tehdä ja mikä on toivottava troikan maaliintulojärjestys. Mikäli tipsi ei toteudu - kuten raveissa ei yleensä tee - on Sipilän syytä varata Kiinan matkalta palatessa kentälle kone, jolla suhauttaa kohti Naantalia. &nbsp;Kolmas U-käännös on enää teoreettinen. Sipilän kone ja hallitus näyttää vääjäämättä kulkevan kohti Naantalia ja poistuvan sieltä ilta-auringon laskeutuvaan kajoon.&nbsp;</p><p>Tätä draamaa ei ole tällä kertaa ennalta käsikirjoitettu joka tekee operaatiosta muutamaa piirua haasteellisemman. Oppositiolla olisi käsikirjoituksen mahdollisuus, mikäli se haluaa itse vaikuttaa tuleviin draaman kaariin ja lopputeksteihin. Keskustan ja Kokoomuksen osaksi näyttää jäävän - mikäli ne eivät pääse nopeasti sopuun - katsojan osa.&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kokoomus ja Keskusta aloittivat sote-viikon otattamalla yhteen heti maanantaina. Palavan tulikikun bensiiniin heitti Kokoomuksen Paula Risikko toteamalla,

- Mikäli korjaustarpeet ovat suuria, hallitus valmistelee valinnanvapauslaista uuden esityksen. Tällöin maakuntalain ja soten järjestämislain lakiesitysten käsittely eduskunnassa tulee vähintään keskeyttää.

Keskustan Matti Vanhanen kiirehti kommentoimaan Risikon lausuntoa toteamalla,  

- Ministeri Risikon tapa ehdollistaa hallituksen tärkeimmän uudistuksen toteuttaminen, voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi. 

Kokoomuksen ja Keskustan riidan siemen oli kylvetty. Jopa siinä määrin, ettei Keskustan edustajaa nähty illan A-studiossa, toisin kuin olisi odottanut, puolustamassa omia näkemyksiään. Nyt SDP ja Kokoomus saivat kaivattua mediatilaa jota Keskustan ei olisi ehkä kannattanut heille luovuttaa. Poissaolo A-studiosta kielii siitä, että bensakanisteri edelleen roihuaa juhannuskokon lailla. 

Pääministeri Sipiläkin kiirehti kommentoimaan Kiinan matkaltaan syntynyttä tilannetta toteamalla, että 

- Nyt puhutaan yhdestä kokonaisuudesta eli valinnanvapauden osuudesta. Jos ja kun perustuslakivaliokunnalla on siihen huomautettavaa, sitten me korjaamme sitä vastaavasti. Nyt on ihan turha puhua mistään vaaleista, vaan nyt me teemme töitä sen eteen, että korjaamme sen, mitä havaintoja perustuslakivaliokunnalla on.

Sipilän kommentissa todetaan, että kyse on vain yhdestä kokonaisuudesta eli valinnanvapaudesta. Tarkkakorvainen ja -silmäinen lukija kiinnittää huomiota, että Sipilä puhuu yhdestä kokonaisuudesta mikä tarkoittaa sitä, että maakuntalaki on irrotettu sote- ja valinnanvapaudesta, toisin kuin Kokoomusväki asiaa tulkitsee. 

Kokoomuksen sote-takuumies, Ben Zyskowicz puolestaan toteaa, että 

- Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, valinnanvapaus ei ole vaikeuksissa eduskunnassa eikä se ole törmäämässä perustuslaillisiin ongelmiin. 

Zyskowicz paljastaa minkä suuntaisia keskusteluita Perustuslakivaliokunnassa on viime päivinä käyty ja toteaa samaan hengenvetoon, ettei maakuntien toimintojen yhtiöittäminen ole puolueelle elämän ja kuoleman kysymys. Valinnanvapaus sen sijaan on samoin kuin maakuntahallinto Keskustalle. Kokoomukselle voisi olla etua lakien yhtäaikaisesta hyväksymisestä myös siltä osin, että uudistukset toteutuvat asetetussa aikataulussa ja maakuntavaalit olisivat presidentinvaalien yhteydessä. Tällöin Niinistön vetoapu saattaisi vaikuttaa myös siihen, minkä numeron äänestäjä pyöräyttää maakuntavaalikopissa. 

Sote-viikon kliimaksi aktualisoitunee perjantaina jolloin nähdään, tekeekö PM Sipilä kolmannen u-käännöksen ja mikä on UV eduskuntaryhmän osuus asiassa. Tosiasiallisesti UV on tämän viikon vahvassa vaa´ankieliasemassa, miten he suhtautuvat uudistusten aikataulutukseen joka väistämättä on perustuslakivaliokunnalta tulossa. Kallistuuko UV Keskustan maakuntahallinnon kannalle vai Kokoomuksen kokonaispakettiin jossa runnotaan maaliin samanaikaisesti sekä sote, - valinnanvapus, - että maakuntauudistus. 

Perussuomalaisten puoluekokouksesta ja sitä seuranneesta hallituskriisistä (osa II) on puolueilla kenties otettu jotakin opiksi. Tämä voi tarkoittaa sitä, että nykyisten oppositiopuolueiden puheenjohtajien puhelimet käyvät niin ikää tulikuumina joskin muista syistä. Hallitus on hajoamispisteessä ja viisasta on, että oppositio muodostaa myös oman kannan ja näkemyksen siihen, miten ja millä aikataululla uudistukset olisivat vietävissä maaliin. Hallituksen hajoamisen toteutumisprosentti hipoo tällä hetkellä 95:ttä, joten sitäkin taustaa vasten oppositiojohtajien kannattaa hörpätä kuppi tai kaksi. 

Timo Soini, sikäli mikäli ravimiehen pelisilmää vielä katsomossa on, heittää kuluvalla viikolla Sipilälle ja Orpolle tipsin (ravivihjeen), miten viikolla päätökset pitäisi tehdä ja mikä on toivottava troikan maaliintulojärjestys. Mikäli tipsi ei toteudu - kuten raveissa ei yleensä tee - on Sipilän syytä varata Kiinan matkalta palatessa kentälle kone, jolla suhauttaa kohti Naantalia.  Kolmas U-käännös on enää teoreettinen. Sipilän kone ja hallitus näyttää vääjäämättä kulkevan kohti Naantalia ja poistuvan sieltä ilta-auringon laskeutuvaan kajoon. 

Tätä draamaa ei ole tällä kertaa ennalta käsikirjoitettu joka tekee operaatiosta muutamaa piirua haasteellisemman. Oppositiolla olisi käsikirjoituksen mahdollisuus, mikäli se haluaa itse vaikuttaa tuleviin draaman kaariin ja lopputeksteihin. Keskustan ja Kokoomuksen osaksi näyttää jäävän - mikäli ne eivät pääse nopeasti sopuun - katsojan osa. 

]]>
0 http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239287-kolmas-u-kaannos-enaa-teoreettinen#comments Kunta ja sote-uudistus Sote Valinnanvapaus Yhtiöittäminen Tue, 27 Jun 2017 09:03:19 +0000 Olli-Pekka Salminen http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239287-kolmas-u-kaannos-enaa-teoreettinen
Hallituskriisiä ei ollutkaan - oli Plan B http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238575-hallituskriisia-ei-ollutkaan <p>Viime päivät Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen ovat olleet mielenkiintoista ja jännittävää seurattavaa. Käänteitä suuntaan ja toiseen on ollut monenlaisia. Olivatko nämä käänteet hallitukselle, Sipilälle ja Orpolle sittenkään yllätyksiä.&nbsp;</p><p><strong>Turun Sanomat uutisoi</strong> <strong>jo 3.6.</strong></p><p><strong><em>&quot;Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa.</em></strong></p><p><strong><em>Asia vahvistettiin perjantaina Lännen Medialle useista eri hallituslähteistä.</em></strong></p><p><em>Näin voitaisiin toimia, jos&nbsp;Jussi Halla-aho&nbsp;valitaan viikon kuluttua Jyväskylässä perussuomalaisten puheenjohtajaksi.&nbsp;<a href="https://api.webropolsurveys.com/Report/ViewReport?key=c74ebef9-9fa2-49b6-92f4-b6d6a84572d6" rel="noopener nofollow" target="_blank">Tuore LM-kysely</a>&nbsp;vahvistaa, että Halla-aho saattaa voittaa äänestyksessä&nbsp;Sampo Terhon.&quot;</em></p><p><a href="http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3534944/Hallituksessa+suunnitelma+Hallaahon+voiton+varalle+soinilaiset+muodostaisivat+oman+eduskuntaryhman" title="http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3534944/Hallituksessa+suunnitelma+Hallaahon+voiton+varalle+soinilaiset+muodostaisivat+oman+eduskuntaryhman">http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3534944/Hallituksessa+suunnitelma+Halla...</a></p><p>Kun asetelmaa pohtii, ei ole vaikeaa vetää sitä johtopäätöstä, että Keskusta ja Kokoomus eivät halunneet RKP ja KD hallitusyhteistyötä joka olisi ollut hallituspohjalta ohuen ohut ja etenkin, &nbsp;jos Turun Sanomiin on uskominen ja miksi ei olisi, askelmerkit pahan päivän varalle oli jo varhaisessa vaiheessa luotu myös hallituksessa.&nbsp;</p><p>Keskustalle ja Kokoomukselle sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapaus ovat siinä määrin isoja asioita, etteivät ne riskeeranneet uudistusten läpimenoa RKP:n ja KD:n heikoilla vahvistuksilla joka ei olisi tiukassa paikassa ollut välttämättä vahvistuskaan.&nbsp;</p><p>Hallituksen työkalupakissa oli siis jo viikkoa ennen Perussuomalaisten puoluekokousta plan-b. Tämä plan-b varmistaisi sen, että uudistukset menevät PS:n loikkareiden / Uuden vaihtoehdon tukemana läpi. Kortit ovat plan-b:tä rakentaessa olleet myös tulevalla Uusi vaihtoehto-ryhmällä.</p><p>Uusi vaihtoehto-ryhmän omasta työkalupakista löytyi pihdit, joilla Keskustaa ja Kokoomusta pitää näpeissä ja varmistus siitä, että Uusi vaihtoehto saa pitää ministerisalkut, vaikka se ei ryhmän kokoon nähden olisi missään olosuhteissa mahdollista, etenkin kun salkkujen joukossa on painava ulkoministerin salkku.&nbsp;</p><p>Politiikassa tehdään toki nopeita tilanteiden muuttuessa tapahtuvia ratkaisuita kuten muussakin elämässä. Perussuomalaisten hajoamisen nopeus ja järjestäytyminen tapahtui hämmästyttävän nopeasti ja organisoidusti. Plan-b oli otettu käyttöön.&nbsp;</p><p>Todellisuudessa hallituskriisiä ei ole ollutkaan. On ollut poliittinen näytelmä joka oli taitavasti käsikirjoitettu ja ohjattu. Yleisö ja media elivät näytelmää henkeä pidätellen ja niin pitikin, hyvän näytelmän pitääkin herättää tunteita ja ennen kaikkea sisältää vahvoja draaman kaaria. Näytelmän loppuhuipennus - Sipilän noustua valkoiseen koneeseen, itse sitä ohjaten ja tehden ratkaisevalla hetkellä u-käännöksen, vetää vertoja jo Titanicillekin.&nbsp;</p><p>Se, oliko näytelmän käsikirjoitus ennen Sipilän noustua &quot;valkoisen ratsunsa selkään&quot; presidentti Niinistön oikolukema, jää jatko-osien varaan.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Viime päivät Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen ovat olleet mielenkiintoista ja jännittävää seurattavaa. Käänteitä suuntaan ja toiseen on ollut monenlaisia. Olivatko nämä käänteet hallitukselle, Sipilälle ja Orpolle sittenkään yllätyksiä. 

Turun Sanomat uutisoi jo 3.6.

"Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa.

Asia vahvistettiin perjantaina Lännen Medialle useista eri hallituslähteistä.

Näin voitaisiin toimia, jos Jussi Halla-aho valitaan viikon kuluttua Jyväskylässä perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Tuore LM-kysely vahvistaa, että Halla-aho saattaa voittaa äänestyksessä Sampo Terhon."

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3534944/Hallituksessa+suunnitelma+Hallaahon+voiton+varalle+soinilaiset+muodostaisivat+oman+eduskuntaryhman

Kun asetelmaa pohtii, ei ole vaikeaa vetää sitä johtopäätöstä, että Keskusta ja Kokoomus eivät halunneet RKP ja KD hallitusyhteistyötä joka olisi ollut hallituspohjalta ohuen ohut ja etenkin,  jos Turun Sanomiin on uskominen ja miksi ei olisi, askelmerkit pahan päivän varalle oli jo varhaisessa vaiheessa luotu myös hallituksessa. 

Keskustalle ja Kokoomukselle sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapaus ovat siinä määrin isoja asioita, etteivät ne riskeeranneet uudistusten läpimenoa RKP:n ja KD:n heikoilla vahvistuksilla joka ei olisi tiukassa paikassa ollut välttämättä vahvistuskaan. 

Hallituksen työkalupakissa oli siis jo viikkoa ennen Perussuomalaisten puoluekokousta plan-b. Tämä plan-b varmistaisi sen, että uudistukset menevät PS:n loikkareiden / Uuden vaihtoehdon tukemana läpi. Kortit ovat plan-b:tä rakentaessa olleet myös tulevalla Uusi vaihtoehto-ryhmällä.

Uusi vaihtoehto-ryhmän omasta työkalupakista löytyi pihdit, joilla Keskustaa ja Kokoomusta pitää näpeissä ja varmistus siitä, että Uusi vaihtoehto saa pitää ministerisalkut, vaikka se ei ryhmän kokoon nähden olisi missään olosuhteissa mahdollista, etenkin kun salkkujen joukossa on painava ulkoministerin salkku. 

Politiikassa tehdään toki nopeita tilanteiden muuttuessa tapahtuvia ratkaisuita kuten muussakin elämässä. Perussuomalaisten hajoamisen nopeus ja järjestäytyminen tapahtui hämmästyttävän nopeasti ja organisoidusti. Plan-b oli otettu käyttöön. 

Todellisuudessa hallituskriisiä ei ole ollutkaan. On ollut poliittinen näytelmä joka oli taitavasti käsikirjoitettu ja ohjattu. Yleisö ja media elivät näytelmää henkeä pidätellen ja niin pitikin, hyvän näytelmän pitääkin herättää tunteita ja ennen kaikkea sisältää vahvoja draaman kaaria. Näytelmän loppuhuipennus - Sipilän noustua valkoiseen koneeseen, itse sitä ohjaten ja tehden ratkaisevalla hetkellä u-käännöksen, vetää vertoja jo Titanicillekin. 

Se, oliko näytelmän käsikirjoitus ennen Sipilän noustua "valkoisen ratsunsa selkään" presidentti Niinistön oikolukema, jää jatko-osien varaan. 

 

]]>
3 http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238575-hallituskriisia-ei-ollutkaan#comments Hallituskriisi Keskusta Kokoomus Perussuomalaiset Wed, 14 Jun 2017 07:27:26 +0000 Olli-Pekka Salminen http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238575-hallituskriisia-ei-ollutkaan
Keskusta ja Kokoomus välttyivät "isoäidin myynniltä" http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238493-keskusta-ja-kokoomus-valttyivat-isoaidin-myynnilta <p>Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallituskriisi on peruttu. Sipilä kertoo käyneensä läpi asian valtiosääntöoikeudellisen puolen, ja hallituksen eroa ei hänen mukaansa tarvita. Hallitus jatkaa nykyisillä ministereillä.&nbsp;Sipilä aikoo keskustella keskustan eduskuntaryhmän ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa ja suositella, että yhteistyötä jatketaan Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa. (IL).&nbsp;</p><p>Keskustan ja Kokoomuksen ratkaisua hajonneessakaan Perussuomalaisten tilanteessa ei ole ihmetteleminen. Mikäli pelissä ei olisi olleet puolueille elintärkeät, vuosisadan uudistukset, sote,- maakunta- ja valinnanvapauslait, Perussuomalaisten Uusi vaihtoehtoryhmälle olisi naurettu ja kintaalla viitattu. Puolueet halusivat 106 prosenttisesti (oletettava uusi hallitusenemmistö) varmistaa että uudistukset menevät maaliin.&nbsp;</p><p>Keskusta ja Kokoomus eivät halunneet vaarantaa uudistusten läpimenoa silläkään hinnalla, että hallitukseen olisivat nousseet porvaripuolueet RKP ja KD. Ohuen ohut 101 edustajan &quot;elämän lanka&quot; olisi saattanut kaataa megauudistukset lillukanvarsikysymykseen, Vaasan sairaalaan, alkoholin myyntiin, ynnä muihin nyansseihin. Tätä riskiä puolueet eivät halunneet ottaa.&nbsp;</p><p>Riskiä uudessa tilanteessa lieventää edellä mainitun enemmistön lisäksi myös se, että Keskusta ja Kokoomus varmistivat uudistusten läpimenon myöntämällä Uudelle vaihtoehdolle entiset ministerisalkut. Uusi vaihtoehtoryhmän n. 23-25 hengen kokoonpano on pienempi kuin alunperin Perussuomalaisten 37 edustajan kokoonpano. Mikäli normaalia matematiikkaa olisi harrastettu, Uusi vaihtoehto olisi saanut hät hätää kaksi -kolme ministeripaikkaa jotka olisivat olleet huomattavasti köykäisemmät. Huomattava on, että esimerkiksi uudelle ryhmälle jää erittäin painava ulkoministerin salkku.&nbsp;</p><p>Sote-, maakunta- ja valinnanvapausuudistus oli Keskustalle ja Kokoomukselle siinä määrin iso kysymys, että edellä mainittujen seikkojen osalta ne olisivat tiukemmassa tilanteessa harkinneet jopa &quot;isoäidin myymistä&quot;.&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallituskriisi on peruttu. Sipilä kertoo käyneensä läpi asian valtiosääntöoikeudellisen puolen, ja hallituksen eroa ei hänen mukaansa tarvita. Hallitus jatkaa nykyisillä ministereillä. Sipilä aikoo keskustella keskustan eduskuntaryhmän ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa ja suositella, että yhteistyötä jatketaan Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa. (IL). 

Keskustan ja Kokoomuksen ratkaisua hajonneessakaan Perussuomalaisten tilanteessa ei ole ihmetteleminen. Mikäli pelissä ei olisi olleet puolueille elintärkeät, vuosisadan uudistukset, sote,- maakunta- ja valinnanvapauslait, Perussuomalaisten Uusi vaihtoehtoryhmälle olisi naurettu ja kintaalla viitattu. Puolueet halusivat 106 prosenttisesti (oletettava uusi hallitusenemmistö) varmistaa että uudistukset menevät maaliin. 

Keskusta ja Kokoomus eivät halunneet vaarantaa uudistusten läpimenoa silläkään hinnalla, että hallitukseen olisivat nousseet porvaripuolueet RKP ja KD. Ohuen ohut 101 edustajan "elämän lanka" olisi saattanut kaataa megauudistukset lillukanvarsikysymykseen, Vaasan sairaalaan, alkoholin myyntiin, ynnä muihin nyansseihin. Tätä riskiä puolueet eivät halunneet ottaa. 

Riskiä uudessa tilanteessa lieventää edellä mainitun enemmistön lisäksi myös se, että Keskusta ja Kokoomus varmistivat uudistusten läpimenon myöntämällä Uudelle vaihtoehdolle entiset ministerisalkut. Uusi vaihtoehtoryhmän n. 23-25 hengen kokoonpano on pienempi kuin alunperin Perussuomalaisten 37 edustajan kokoonpano. Mikäli normaalia matematiikkaa olisi harrastettu, Uusi vaihtoehto olisi saanut hät hätää kaksi -kolme ministeripaikkaa jotka olisivat olleet huomattavasti köykäisemmät. Huomattava on, että esimerkiksi uudelle ryhmälle jää erittäin painava ulkoministerin salkku. 

Sote-, maakunta- ja valinnanvapausuudistus oli Keskustalle ja Kokoomukselle siinä määrin iso kysymys, että edellä mainittujen seikkojen osalta ne olisivat tiukemmassa tilanteessa harkinneet jopa "isoäidin myymistä". 

]]>
1 http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238493-keskusta-ja-kokoomus-valttyivat-isoaidin-myynnilta#comments Hallituskriisi Sote-uudistus Tue, 13 Jun 2017 13:06:55 +0000 Olli-Pekka Salminen http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238493-keskusta-ja-kokoomus-valttyivat-isoaidin-myynnilta
Kokoomus ja Keskusta sillassa http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238427-kokoomus-ja-keskusta-sillassa <p>Päivä on ollut poliittisesti mielenkiintoinen.&nbsp;</p><p>Medioissa ja illan A-studiossa oli mielenkiintoinen asetelma siltä osin, että ensin Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Sipilä luki ehdot hallitukseen pääsylle ja Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo peesasi.&nbsp;</p><p>On mielenkiintoista, ettei media ja em. puolueet ole havainneet sitä tosiasiaa, että Keskusta ja Kokoomus ovat tosiasiallisesti hallituskeskusteluissa altavastaajana, etenkin kun Perussuomalaisille on näytetty ovea. Tosiasia on se, että Kokoomus ja Keskusta ovat pahassa sillassa, sillä puolueet ovat alisteisia opposition ja etenkin RKP:n ja KD:n ratkaisuille.&nbsp;</p><p>Käytännössä sen jälkeen jos/kun Sipilä käy presidentin puheilla ja ilmoittaa hallituksen eronpyynnön, avaimet ovat oppositiolla eikä Keskustalla ja Kokoomuksella. Illan A-studiossa Sipilä ja Orpo luettelivat ehtoja hallitukseen pääsylle, mutta tosiasiahan on se, ettei heillä ole minkäänlaisia edellytyksiä altavastaajina luoda ehtoja - päinvastoin ehtoja voi luoda oppositio.</p><p>Mikäli oppisitio yhteisessä rintamassa päättää heivata Keskustan ja Kokoomuksen oppositioon, se ei edellytä edes uusia vaaleja vaan sitä, että Sipilä käy kahvilla Niinistön luona. Sen kahvihetken jälkeen peli on täysin auki. Oppositiojohtajat ovat hokeneet uusien vaalien nimeen, mutta sellaista ei edes tarvita Sipilän ja Niinistön kahvihetken jälkeen.&nbsp;</p><p>Kokoomuksella ja Keskustalla on kädessä vain musta pekka ja oppositiolla ässä. Eri asia sitten on, onko RKP:lla ja KD:lla minkä asteinen kiima hallitukseen, jää nähtäväksi. RKP ja KD ovat vaa&acute;ankieliasemassa ja mitattavaksi tulee, minkä verran kahden vuoden aikana oppositiosta arvosteltu sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapaus painaa, vai onko tärkeämpää päästä saksalaismerkkisten mustien autojen takapenkille ja miten nopeasti takki käännähtää?&nbsp;</p><p>Painitermein sillasta on yleensä vaikea nousta.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Päivä on ollut poliittisesti mielenkiintoinen. 

Medioissa ja illan A-studiossa oli mielenkiintoinen asetelma siltä osin, että ensin Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Sipilä luki ehdot hallitukseen pääsylle ja Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo peesasi. 

On mielenkiintoista, ettei media ja em. puolueet ole havainneet sitä tosiasiaa, että Keskusta ja Kokoomus ovat tosiasiallisesti hallituskeskusteluissa altavastaajana, etenkin kun Perussuomalaisille on näytetty ovea. Tosiasia on se, että Kokoomus ja Keskusta ovat pahassa sillassa, sillä puolueet ovat alisteisia opposition ja etenkin RKP:n ja KD:n ratkaisuille. 

Käytännössä sen jälkeen jos/kun Sipilä käy presidentin puheilla ja ilmoittaa hallituksen eronpyynnön, avaimet ovat oppositiolla eikä Keskustalla ja Kokoomuksella. Illan A-studiossa Sipilä ja Orpo luettelivat ehtoja hallitukseen pääsylle, mutta tosiasiahan on se, ettei heillä ole minkäänlaisia edellytyksiä altavastaajina luoda ehtoja - päinvastoin ehtoja voi luoda oppositio.

Mikäli oppisitio yhteisessä rintamassa päättää heivata Keskustan ja Kokoomuksen oppositioon, se ei edellytä edes uusia vaaleja vaan sitä, että Sipilä käy kahvilla Niinistön luona. Sen kahvihetken jälkeen peli on täysin auki. Oppositiojohtajat ovat hokeneet uusien vaalien nimeen, mutta sellaista ei edes tarvita Sipilän ja Niinistön kahvihetken jälkeen. 

Kokoomuksella ja Keskustalla on kädessä vain musta pekka ja oppositiolla ässä. Eri asia sitten on, onko RKP:lla ja KD:lla minkä asteinen kiima hallitukseen, jää nähtäväksi. RKP ja KD ovat vaa´ankieliasemassa ja mitattavaksi tulee, minkä verran kahden vuoden aikana oppositiosta arvosteltu sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapaus painaa, vai onko tärkeämpää päästä saksalaismerkkisten mustien autojen takapenkille ja miten nopeasti takki käännähtää? 

Painitermein sillasta on yleensä vaikea nousta. 

 

]]>
1 http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238427-kokoomus-ja-keskusta-sillassa#comments Hallituskriisi Mon, 12 Jun 2017 19:38:25 +0000 Olli-Pekka Salminen http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238427-kokoomus-ja-keskusta-sillassa