*

Olli-Pekka Salminen Riippumatonta näkökulmaa

Kittilä

Kittilän kunta kerää ongelmia?

Kittilän kun on nykyään varmasti yksi Suomen tunnetuimmista kunnista. Kunnan viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä on asetettu syytteisiin virkarikoksista. Vt. kunnanjohtajan myötä tilanne ei ole korjaantunut.

YLEn uutiset kertoi hiljattain, että Kittilän kunta rikkoo julkisuuslakia. Niin ikään uutisoitiin, että eräs entinen kunnan johtaja on saanut syytteen siitä, että on salannut julkisia asiakirjoja. Eikä meno Kittilässä taida ainakaan parempaan suuntaan olla menossa.

Kittilägate: Käsittämättömät mittasuhteet

Kittilän kuntakaaos on sekoittanut kunnallista päätöksentekoa kunnassa jo vuodesta 2013. Virkarikossyytteen on saanut valtaosa kunnan edellisissä vaaleissa demokraattisesti valituista valtuutetuista ja muista kunnan päättäjistä, yhteensä 28 henkilöä. Tällä viikolla on tullut tietoon, että poliisi tutkii lisää epäilyjä ja myös uusia epäiltyjä. Kyseessä on mittaluokaltaan ainutlaatuinen tapaus Suomen kuntademokratiassa. Alla Ylen artikeli kaikkine tapahtumineen toistaiseksi.

https://yle.fi/uutiset/3-9988546

"Voimia Kittilän kuntapäättäjille"

Kittilän kuntapäättäjien osalta on nytkähdetty eteenpäin koskien virkarikossyytteitä ja muita hyvään hallintoon kuuluvia laiminlyöntejä. Näin oli odotettavissakin.

Kittilän tilanteesta

Olen seurannut tiiviisti Kittilän kunnan tilannetta ja pyrkinyt hankkimaan asiasta tietoa muualtakin kuin Suomen Kuvalehdestä. On selvää, että viime valtuustokaudella virheitä on tehty ja muotovirhe teki kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisen laittomaksi. Onko muotovirheisen päätöksen tekeminen rikos, siitä tuomioistuin antaa aikanaan tuomionsa.

Perusteeton kritiikki ei tue Kittilän asioiden selvittämistä

Suomen Kuvalehti on säännöllisesti kirjoittanut, tosin pääosin netissä, Kittilän kunnan hallinnon epäkohdista. Niitä totta vie riittää. Olen joskus kuitenkin havainnut, että kritiikki Kittilän päätöksentekoa kohtaan ei ole ehkä siinä määrin tasapuolista mitä se olisi muihin kuntiin nähden. Se puolestaan tuo, ainakin itselleni, mielikuvan, että kritiikki on joskus myös ylimitoitettua.

Kittilän ei pidä erota kuntaliitosta

Kittilä on päässyt otsikoihin, kun Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki aloitteen kuntaliitosta eroamiseksi. Kannatusta ajatukselle on kuitenkin muistakin ryhmistä, ja jopa Vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg on aloitteen takana.

Kittilä ei ole kaaoksessa

Olen saanut paljon palautetta Kittilän kunnan ”kriisistä” ja perehtynyt siksi tilanteeseen huolellisesti. Mielikuva Kittilän kunnasta täydessä kaaoksessa on virheellinen. Keskeinen kysymys on se, että valtuusto on yrittänyt irtisanoa kunnanjohtajan, ja tehnyt tässä toiminnassaan virheitä. Niitä ei pidä kaunistella, mutta ei tämä asia ole koko kuntaa kuitenkaan halvaannuttanut.

Täällä haluan asua

Uudessa tutkimuksessa Suomen kaikki 313 kuntaa listattiin vetovoimaisuutensa puolesta järjestykseen. Tutkimuksen tulos herättää muutamia kysymyksiä.

Lex-Kittilällä iso tilaus

Kittilän kunnanvaltuusto käsitteli (29.2) Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöstä kunnanjohtajan laittomasta irtisanomisesta - siitä, valittaako kunta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Yllätys ei ollut se, että valtuusto päätti jatkovalituksen tekemisestä, sillä muutoin suuri osa päätöksentekijöistä jotka kunnanjohtajan eroa kannattivat, olisivat pudottaneet "kinthat" kesken pelin. Hallinto-oikeuden päätös ja perustelut ovat siinä määrin yksiselitteiset ja vailla tulkinnankaan varaa, että kunnan jatkovalitus KHO:een tulee kaatumaan.  

Kaikkien rimojen alitus Kittilä-uutisoinnissa

Taas sitä joutuu kirjoittamaan Kittilän kuntapolitiikasta, ettei vallan lahjaksi oteta niitä syytöksiä, mitä kuntaa kohtaan epäsuorasti esitetään. 22.1.2016 media nimittäin kertoi, kuinka kunnassa on muka tapahtunut sutkaus pöytäkirjan kanssa – pöytäkirjaa on kuulemma peukaloitu ja se on tehty uudelleen päivä kokouksen jälkeen, ja vanha pöytäkirja tuhottu. Mitä lienee pöytäkirjaan muutettu, kun vanha piti tuhota?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä